ZDRAVLJE U KUĆI

Isprobajte pet vrsta hrane koja nas uspavljuje

Avaz.ba

9.8.2017

Ovo je pet vrsta hrane od koje nam se spava. 

Salata

Salata je svakako poželjan dodatak jelima, a može se poslužiti i samostalno. Problem nastaje kada za ručak odlučimo pojesti samo salatu koja se sastoji samo od povrća. Ne unesemo li dovoljno proteina i ne uskladimo li omjer proteina i ugljikohidrata (pa makar onih iz povrća), umor i glad možemo osjetiti već u poslijepodnevnim satima. Također, neki u salate dodaju masne i kalorične preljeve koji umanjuju zdravstvene koristi namirnica. U gotovim preljevima se često nalazi hrpa šećera, masti i umjetnih bojila koja ni na koji način ne pogoduju našem zdravlju.


Jogurt i mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu biti uzrok umora. Od 50 do 60 pacijenata koji se bore s hroničnim umorom, 20 do 30% njih konzumira veće količine mliječnih proizvoda. Povezanost mliječnih proizvoda i umora nije sasvim jasan ali vjeruje se da tijelo s godinama razvija imunološku reakciju na proteine izgradnjom vojske antitijela koja se mobiliziraju a to dovodi do umora. Mliječni proizvodi su prisutni u prehrambenoj industriji. Puno prerađenih namirnica, koje ne biste smatrali mliječnim proizvodima, sadrže mliječne čvrste tvari i proteine . Na primjer, sve što ima aromu karamele vjerovatno ima mliječne aditive.


Banane i orašasti plodovi

Banane su idealne protiv grčeva jer su bogate magnezijem, mineralom koji pomaže u opuštanju mišića. Magnezij se također nalazi i u preparatima koji potiču san. Ovaj mineral se nalazi i u orašastim plodovima.


Kasna večera

Obroci u kasne sate mogu poremetiti san i izazvati refluks želučane kiseline. To će rezultirati umorom tokom cijelog idućeg dana. Najgore posljedice može ostaviti kisela hrana poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda.


Slatkiši i grickalice

Istraživanja pokazuju da se naš gastrointestinalni trakt prilagođava onome što jedemo. Ako se pridržavamo prehrane s niskim udjelom masnoće i šećera, počinjemo proizvoditi manje sokova i enzima u želucu koji olakšavaju probavu šećera i masnoća. To znači da ćemo, ako i samo povremeno pojedemo kolač ili neku slanu grickalicu, osjetiti mučninu i umor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.