ZDRAVLJE U KUĆI

Stručnjaci za Avaz | Amela Karabeg: Nakon zahvata na grudima žena se osjeća poželjno i samouvjereno

Treba razumjeti ženu koja želi veće i ljepše grudi

Piše: Avaz.ba

2.8.2017

Augmentacijska mamoplastika je stručni naziv za povećanje nedovoljno razvijenih grudi, najpopularniju estetsku proceduru u svijetu uopće. Ipak, zaboravlja se da se implantatima za povećanje grudi mogu restaurirati asimetrične, ali i podići gravitacijom spuštene grudi (podizanje grudi ili tzv. mastopeksija). 

Vrećice kože

U početku moram naglasiti činjenicu da ovakve pacijentice trebamo razumjeti. 

Obično su najveći protivnici ugradnje implantata žene koje imaju lijepo formirane grudi. 

Osobe s potpuno nerazvijenim, nedovoljno razvijenim grudima ili osobe čije su grudi nakon trudnoće postale ''vrećice kože'' posmatrajmo s aspekta ona - a ne ja (koja imam lijepe grudi).

Više od 300.000 žena u SAD ugradi silikonske umetke godišnje. Kritična odluka za finalni rezultat je prvenstveno ovisna o iskustvu i manuelnoj vještini hirurga i sastoji se od izbora implantata, hirurškog pristupa i mjesta postavljanja implantata.

Uglavnom se radi s teksturiranim implantatima punjenim kohezivnim silikonskim gelom, rijetko fiziološkom otopinom (tzv. vodeni implantati). 

Implantati mogu biti niskog, umjerenog ili visokog profila. Svaki od opisanih implantata ima svoju indikaciju.

Nakon trudnoće i dojenja (koje nikad nije kompromitirano ugradnjom implantata) kod žena koje već sada imaju implantate, moguće ih je zamijeniti tzv. trajnim, a kod žena koje nemaju implantate, a žele vratiti jedrinu i čvrstoću grudi, može se uraditi operacija koja je obično kombinacija podizanja i uvećanja (mastopeksija + augmentacija).

Ovdje je pravi čas da nastupi estetski hirurg. Treba naglasiti da, ukoliko žena ima implantate i nakon određenog vremena procijeni da bi željela drugačije dojke, veće ili manje, moguće je da joj se ostvari želja ugradnjom novih implantata. 

Do sada nisam imala slučaj da je osoba kojoj su ugrađeni impantati željela da joj se oni odstrane i da se grudi vrate u veličinu koju je pacijentica imala ranije.

Seksualni život

Pravilan izbor je ključ koji osigurava zadovoljstvo pacijentice i hirurga te smanjuje mogućnost komplikacija. Edukacija pacijenata je od vitalnog značaja, tako da se procedura detaljno prezentira i o njoj se prodiskutira s pacijenticama.

Operacija u trajanju 50-75 minuta, s bezbolnim postoperativnim tokom, čini pacijenticu krajnje zadovoljnom. Bolja komunikativnost i rezultati na poslu se podrazumijevaju. 

Emotivni i seksualni život se poboljšava. Nema više psiholoških barijera. 

Žena postaje samouvjerenija, sigurnija, otvorenija u društvu. Dobila je simbol ženstvenosti, materinstva, poželjnosti i atraktivnosti.

Hirurška metoda

Hirurški pristup i postavljanje implantata, bilo zamjenskog ili doživotnog, isti je, što znači rez može biti submamarno (kroz brazdu ispod dojke), kroz ili okolo bradavice (što je jedno vrijeme bio hit u svijetu) i preko pazuha. Implantat se postavlja ispod žlijezde, ispod mišića ili kombinirano.

Promjene u trudnoći

Poznato je da se u toku trudnoće dojke pripremaju za proces dojenja i da se samim tim uvećavaju, dožive metamorfozu. Koža se „razvlači“ i pretrpi tzv. stres. 

Rijetko koje dojke nakon te metamorfoze ostanu čvrste i jedre (bez ptoze-spuštanja), odnosno onakve kakve su bile prije trudnoće.

Bez problema s dojenjem

Pacijentica još jednom mora biti uvjerena da poslije operacije neće imati problema s dojenjem. 

Naime, potencijal dojenja ostaje isti jer se mliječna žlijezda ne afektira.



Piše: Prim. dr. Amela Karabeg

Poliklinika „Karabeg“

Himze Polovine 39, Sarajevo 

Tel: 033/556-556; 033/556-555  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.