ZDRAVLJE U KUĆI

Postoji 7 tipova gladi, ali isto toliko načina da ih pobijedite

Avaz.ba

1.8.2017

Postoji sedam različitih tipova gladi na koje možemo svjesno odgovoriti kada nas uhvati jedan od njih. 


Jedemo zbog stresa ili samo zato što se osjećamo tužno. Ponekad pojedemo nešto slatko samo da se nagradimo ili zato jer nam je ”vrijeme”. Treba da osvijestimo naše prehrambene navike i svjesno odlučimo šta ćemo i kada pojesti.


1. Gladne oči

Reagujemo na ono što vidimo, stoga će nam predivno servirano jelo uvijek biti privlačno. Kako bi zadovoljili glad, možemo počastiti svoje oči s hranom prije nego je stavimo u usta. Ako našu večeru jedemo dok gledamo televiziju, odbacujemo priliku da cijenimo našu hranu u potpunosti. Upravo zato korisno je lijepo ukrasiti svoj tanjir i posvetiti mu svu svoju pažnju prije konzumacije hrane.


2. Gladan nos 

Ono što u većini slučajeva mislimo o ukusu povezano je s mirisom hrane. Naše čulo mirisa osjetljivije je nego čulo ukusa. Kako bi zadovoljili njuh, pokušajte s vježbom mirisanja vaše hrane prije nego počnete da je jedete. Na taj čete način koncentrisano uživati u hrani i njenoj aromi. Kada osjetite mirise koji vam se sviđaju (miris vanile ili cimeta), dobro razmislite kakve emocije pobuđuju u vama.


3. Gladna usta 

Ono što mislimo o ukusnoj hrani često ima veze s tim iz koje zemlje dolazimo i kako se jelo u našoj porodici. To uključuje koliko želimo da nam hrana bude slana ili slatka i kakve začine volimo. Ono što se u našoj zemlji smatra delikatesom, u drugoj je sasvim neprihvatljivo.


4. Gladan stomak 

Praznina u želucu jasan nam je znak da smo gladni. Ipak, to ne mora da znači da je našem tijelu potrebna hrana. Uglavnom je riječ o refleksnom osjećaju koji doživljavamo jer nam se tijelo naviklo da jedemo u to vijreme. Iako ga tumačimo kao posljednji stupanj izgladnjelosti, može biti i manifestacija anksioznosti i nervoze.

Kad osjetite prazninu, pokušajte da ocijenite koliko ste gladni. Počnite da jedete samo ako vam stvarno treba hrana.


5. Gladan duh

Moderna vremena od nas su stvorila osobe koje jedu zbog anksioznosti. Bombardovani smo raznim dijetama i savjetima nutricionista, a unutrašnji glas nam govori šta bi trebali jesti, a šta ne. Kada se naše prehrambene navike nađu u sukobu s najnovijim nutricionističkim otkrićima razapeti smo između onoga šta bi htjeli i šta ne bi smjeli.

Smirite se i usresredite na svoje želje i potrebe. To će vam pomoći da osvijestite signale koje nam šalje tijelo.


6. Gladno srce

Šta i kada jedemo u većini slučajeva je povezano s našim emocijama. Možda ćemo žudjeti za određenom hranom jer smo je jeli u djetinjstvu ili zato što je povezujemo s poslasticom koja nam uliva utjehu.

Ponekad jedemo kako bi umanjili emocionalnu bol. Pokušajte dokučiti koje emocije osjećate prije nego što se bacite na grickalice i možda ćete naći drugi način kako ih zadovoljiti. Nazovite prijatelja ili popijte šoljicu čaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.