ZDRAVLJE U KUĆI

Savjeti za vježbanje na velikim vrućinama

Avaz.ba

23.7.2017

Dok neki uživaju u hladovini, drugi se ni ljeti ne odriču treninga. Nije nezdravo vježbati ni u najtoplijem godišnjem dobu, ali stručnjaci predlažu da to budu vježbe umjerenog intenziteta.

Ne očekujte da ćete na otvorenom, sa visokim temperaturama i vlažnošću vazduha postići iste rezultate kao u teretani, pa postavite realne ciljeve.

I vodite računa o "sitnicama" na koje mnogi ne obraćaju pažnju.

Pijte vodu

Ako pijete vodu tek kad ožednite, zakasnili ste. Dehidriranost, pogotovo kad ide ruku pod ruku sa toplotom, utiče na pojavu nesvjestice, vrtoglavice. Prije početka treninga, šta god to bilo, trčanje, vožnja bicikle ili samo brza šetnja, popijte čašu ili dvije vode i obavezno nosite flašicu dragocjene tečnosti sa sobom.

Ne u toku dana

Ne vježbajte između 10 i 16 sati kad je sunce najjače, sačekajte sumrak ili trenirajte rano ujutru. Nanesite kremu za sunčanje čak i kad vam se čini da sunce ne prži, pa i kad je oblačno. Ako možete da birate, sklonite se u hlad da ne biste bili na direktnom suncu.

Pažljivo sa odjećom

Birajte svjetlu pamučnu odjeću ili sintetiku koja "diše". Izbjegavajte poliester i uske stvari koje će učiniti da se više znojite.

Savjet plus:

Kafu ne pijte neposredno prije treninga jer je diuretik i ubrzava gubitak tečnosti iz organizma što vam na visokim temperaturama nikako nije potrebno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.