ZDRAVLJE U KUĆI

Slobodno vrijeme i odmor: Savjeti za trudnice

Avaz.ba

23.7.2017

Očekujete li bebu i želite se dobro odmoriti prije porođaja, slobodno možete na more, ali prije polaska, obavezno se konsultirajte s ginekologom, izaberite mjesta s blažom klimom i čistim plažama

O moru i odmoru zna se mnogo, a piše se još i više. Ipak, nije naodmet podsjetiti se sljedećeg:

- Prema uputama liječnika napravite priručnu apoteku koju ćete ponijeti sa sobom.

- Pri izboru hotela, dajte prednost onome u kojem postoji liječnička ordinacija ili je u blizini medicinskih centara.

- Vašem stomaku ne odgovara svaka vrsta odmora, a ni svaka topla zemlja neće biti idealna za njega. Ako želite da vam odmor bude egzotičan, da uključuje sunce, more i komfor, morate pažljivo birati.

- Odaberite zemlju, prvenstveno imajući u vidu klimu. Ne obazirite se na priče da u pojedinim zemljama turistička sezona traje cijelu godinu te da u svakom trenutku ima na desetine trudnica.

- Dovoljno je znati da u tropskim i pustinjskim predjelima možete “zaraditi” opekotine i toplotni udar, čak i u hladu, zaštićeni šeširom i kremama. Vrelinu ne smanjuje čak ni blizina mora.

- Pored obavezne konsultacije s liječnikom, obratite pažnju na još neke stvari za vrijeme odmora: Kada je vrijeme toplo, pazite na to da unosite dovoljne količine tečnosti u organizam. Obavezno pijte flaširanu vodu u što većim količinama, ali nikako onu sa česme.

- Izbjegavajte specifična i egzotična jela, a pokušajte odoljeti i morskim plodovima. Prednost dajte poznatim jelima, da ne bi došlo do neželjenih poremećaja varenja i tegoba.

- Čak i ujutru, i u popodnevnim satima, kada sunčeva aktivnost nije toliko velika, boravite u hladovini.

- Naravno, koristite sredstva za zaštitu od sunca sa najvećim zaštitnim faktorom. Potrebnu dozu UV zraka ćete sigurno dobiti, a višak vam, svakako, nije potreban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.