ZDRAVLJE U KUĆI

Vi pitate - ljekar odgovara: Na pitanja čitalaca "Dnevnog avaza" odgovorio prim. dr. Selver Šabanović, specijalista urolog

Avaz.ba

21.7.2017

Poliklinika „Šabanović“

Adresa: Alekse Šantića 6, Sarajevo

Tel: 033/214-526

Povišene vrijednosti urata

Imam 60 godina i godinama ne mogu smanjiti urate, koji su 533 (prethodni nalazi bili su 481, 506). Počeo sam se baviti nordijskim hodanjem, pazim na prehranu, uzimam lijekove, ali urati ne opadaju. Šta mi preporučujete?

- Osim lijekova čiju dozu treba prilagoditi vrijednostima urata u krvi, poželjan je unos 2-3 litra tekućine dnevno, alikalizacija mokraće, redukcija unosa purina (iznutrice, leguminoze, mahunarke, čokolada, kakao, ruski čaj).

Jedan od novih lijekova koje preporučujem je ''adenuric''. Redovne kontrole vrijednosti urata u krvi te kontrola kod ljekara, budući da u ovim slučajevima pacijenti imaju veći rizik od nastanka gihta i kamenca u bubrezima.

Adenokarcinom prostate

Ocu koji ima 71 godinu prije dva mjeseca dijagnosticiran je adenokarcinom prostate nakon izmjerenih 18,1 PSA, rektalnog pregleda i biopsije koja je pokazivala Gleason score 7 (4+3). Bio je na radikalnoj prostatektomiji, nakon koje je došao nalaz Gleason score 9 (5+4), gradus 5. Kakva bi terapija bila najbolja za njegov slučaj i kakva je prognoza? 

- S obzirom na to da se u ovom slučaju radi o agresivnoj bolesti, za daljnju prognozu je vrlo bitno je li karcinom lokaliziran na prostatu, odnosno jesu li rubovi (margine) slobodni od tumora ili se karcinom raširio izvan prostate u periprostatično masno tkivo ili infiltrirao sjemene kesice te jesu li limfni čvorovi pozitivni (zahvaćeni tumorom) ili negativni.

Potrebno je uraditi sljedeće:

 - magnetnu rezonancu (MR) zdjelice

- scintigrafiju skeleta

- ponoviti PSA postoperativno

Ovisno o ovim nalazima i patohistološkom nalazu, odredit će se multimodalno liječenje (hormonska i radioterapija).

Nagon za mokrenjem

Imam 20 godina i već neko vrijeme imam stalni nagon za mokrenjem. Ali stalno imam osjećaj da je mjehur neispražnjen. Urinokultura je uredna, kao i UZV bubrega. Šta može biti u pitanju? 

- Imajući u vidu vaše godine te prisutne tegobe uz sterilne urinokulture, preporučio bih Vam da uradite cistoskopski pregled. 

Ukoliko se nađu na cistokopiji promjene u području trigonuma i vrata mokraćnog mjehura hronične upalne promjene s inkrustacijama soli (leukoplakija), potrebno je uraditi elektrokoagulaciju tih promjena i dodatno antibiotsko liječenje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.