ZDRAVLJE

Novo istraživanje pokazalo: E-cigarete nemaju negativan utjecaj na zdravlje

Blic.rs/Agencije

20.2.2018

Dvogodišnje kliničko ispitivanje pokazalo je da redovna upotreba elektronskih cigareta nema negativan utjecaj na zdravlje korisnika, saopćila je kompanija "Imperial Brands". 

Tako E-cigarete, kako je navedeno, dobivaju novu naučnu potvrdu smanjenog rizika po zdravlje ljudi.

Kompanija "Fontem Ventures", članica Imperial grupacije, provela je dvogodišnje kliničko ispitivanje o utjecaju vaping proizvoda - elektronskih cigareta na zdravlje potrošača.

Novo istraživanje objavljeno u februarskom izdanju časopisa "Regulatorna toksikologija i farmakologija" ne pokazuje negativan utjecaj redovne upotrebe elektronskih cigareta na zdravlje korisnika.

Studija pod nazivom "Evaluacija sigurnosnog profila elektronskih proizvoda na paru koje su pušači koristili dvije godine" uključivala je 209 volontera - korisnika elektronske cigarete zatvorenog sistema u trajanju od 24 mjeseca.

Tokom istraživanja praćeni su negativni događaji, funkcija pluća, rezultati EKG-a, izlaganje nikotinu i sastojcima duhana.

Prema riječima direktora naučnih poslova kompanije "Fontem Ventures" Tanvir Valele (Walele), ta studija pokazala je da nakon dvije godine kontinuirane upotrebe elektronskih cigareta nije bilo nikakvih znakova ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija kod korisnika.

Tokom trajanja studije nisu zabilježeni nikakvi zabrinjavajući medicinski nalazi ni kod jednog od ispitanika uključenih u istraživanje.

Upotreba ovih proizvoda ni kod jednog od ispitanika nije dovela do povećanja tjelesne težine tokom trajanja studije, ali jeste dovela do smanjenja izloženosti nikotinskim derivatima.

- S obzirom na to da je riječ o dvogodišnjoj studiji, klinički podaci daju mnogo jasniju sliku o dugotrajnim i potencijalnim implikacijama na zdravlje pušača - naveo je Valele.

Do sada je objavljen mali broj kliničkih studija koje su se bavile ovom temom. Međutim, indikativno je da gotovo sve imaju sličan zaključak - da elektronske cigarete sa nikotinom mogu pomoći pušačima da smanje ili zamijene broj upotrijebljenih konvencionalnih cigareta bez povećanja zdravstvenih rizika kada je riječ o srednjoročnoj (dvogodišnjoj) upotrebi.

- Regulatorni organi država bi prilikom donošenja preporuka i zakona trebalo da imaju na umu rezultate longitudinalnih studija koje pokazuju utjecaj na zdravlje kod korisnika elektronskih cigareta - dodao je Valele.

Zaključak studije je da se upotreba elektronskih cigareta do dvije godine čini prihvatljivom alternativom za pušače, imajući na umu prednosti smanjenja izloženosti štetnim sastojcima duhanskog dima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.