ZDRAVLJE

Zlatna pravila za obaranje temperature: U ovim slučajevima je ne bi trebali skidati jer ćete samo produžiti agoniju

Avaz.ba

13.1.2018

Vječita je dilema da li treba odmah popiti lijek za skidanje temperature, čak i onda kada živa na toplomjeru jedva prelazi 37,5 ili treba sačekati dok ona ne skoči. Doktori stalno upozoravaju da je povišena temperatura naša najsnažnija urođena zaštita od virusa i bakterija, ali malo ko se toga drži, pogotovo kada se radi o djeci.

S dolaskom zime povećava se broj oboljelih od prehlade, upala i infekcija prouzrokovanih virusima i bakterijama koje prati temperatura. Evo šta treba uraditi kada skoči temperatura, koji je to momenat kada treba popiti nešto za njeno skidanje i šta raditi ako su noge i ruke hladne, a osoba gori od temperature.

Osnovno pravilo

Temperatura se spušta lijekovima tek kada pređe 38,5, podsjeća dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opće medicine u Domu zdravlja "Voždovac".

- Visina temperature, međutim, ne ukazuje nužno da se radi o ozbiljnoj situaciji. Manja bolest može prouzrokovati visoku temperaturu, a katkada ozbiljna bolest ne mora podići tjelesnu temperaturu. Treba voditi računa i odmah se javiti ljekaru kada osoba ima drhtavicu, malaksalost, a temperatura joj je niska. To je razlog da se dodatno ispita zašto se to događa - upozorava dr Dimitrijević.

Visoka temperatura spriječava razvoj virusa

Posljedica blagog povišenja tjelesne temperature je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upala. Visoka temperatura ili groznica stanje je kada temperatura naraste iznad uobičajnog raspona. Ona se razlikuje od pojedinca do pojedinca.

- Na temperaturi iznad 39 stepeni mikrobi se ne mogu razmnožavati. Sposobnost organizma da razvije visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost. Kod visoke temperature ubrzavaju se metabolički procesi za pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa, dok se količina gvožđa u plazmi smanjuje, a to je važno za spriječavanje rasta bakterija - objašnjava doktorica.

Tada se povećava i pokretljivost i djelovanje bijelih krvnih zrnaca koje uništavaju mikrobe.

Bolest duže traje ako se skida niska temperatura

Kod blago povišene temperature, one koja nije viša od 37,5 stepeni, ljekari ne preporučuju spuštanje lijekovima, jer bi se tako bolest mogla produžiti.

- Treba istaći da virusi koji prouzrokuju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj tjelesnoj temperaturi, a izazivanjem stanja blago povišene temperature organizam možda želi eliminirati te viruse - kaže dr. Dimitrijević.

Visoka temperatura najčešće se snižava lijekovima poput paracetamola, ibuprofena ili sličnih analgetika i antipiretika. Pomaže i stavljanje mlakih obloga, a preporučljivo je i tuširanje mlakom vodom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.