BIH

U paracetamolu nema smrtonosnog virusa

Avaz.ba

13.1.2018

Upozorenje koje posljednjih dana kruži društvenim mrežama da lijek paracetamol p-500 navodno sadrži smrtonosan virus nije istinito.

Građani se apeliraju da ljekove uzimaju isključivo u apotekama uz savjet ljekara. U suprotnom, postoji rizik od nabavke medikamenata neprovjerenog kvaliteta, pa i falsificiranih lijekova.

Bez dokaza

Vijest o navodnom prisustvu mačupo virusa u tabletama paracetamola, kako objašnjavaju iz Agencije Pobjeda, pojavila se na internetu prvi put u Maleziji još početkom 2017, na privatnom twitter profilu, a bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, a na našem govornom području informacija je prenesena početkom januara, opet putem privatnog naloga na društvenim mrežama.

Tu vijest ranije je demantiralo više zvaničnih institucija, odnosno nadležnih tijela za kontrolu lijekova u svijetu poput Malezije, Indonezije, Singapura naveli su iz Agencije. 

Nema rizika

Prema njihovim riječima, niti u regionu, niti u bazi Svjetske zdravstvene organizacije o globalno prijavljenim neželjenim dejstvima lijekova, nisu prijavljeni slučajevi koji bi mogli ukazivati na povezanost primjene tableta paracetamola sa bilo kojom infekcijom, piše cdm.me.

- Dosadašnja saznanja o paracetamolu idu u prilog pozitivnom odnosu korist/rizik od primjene ovog lijeka i nisu identificirani bilo kakvi rizici koji bi se doveli u vezu sa pomenutim navodima - kazali su iz Agencije, podsjetivši da paracetamol ima pozitivni efekt na snižavanje povišene temperature i liječenje bolova blagog intenziteta.

Virus ne može preživjeti u tabletama

Mačupo virus, naglašavaju iz Kalimsa, ne može preživjeti sam tehnološki proces proizvodnje tableta.

Oni objašnjavaju da mačupo virus ili virus bolivijske hemoragične groznice, izaziva simptome poput groznice, bolova u mišićima i zglobovima, krvarenja desni, a kod pojedinih pacijenata se javljaju i neurološki simptomi poput drhtavice, gubitka kontrole nad mišićima…

- Infekcija se može razviti nakon direktnog kontakta sa virusom, koji se najčešće prenosi putem fecesa ili urina inficiranih glodara (miševa) i do danas su infekcije ovim virusom dokumentirane samo u Južnoj Americi - naveli su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva, piše cdm.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.