Saznajte koliko kalorija ima u pićima

Avaz.ba
31.12.2017 20:26
A
A
A

Ako ste na dijeti, ili ne želite da kukate na višak kilograma koje ste nabacili tokom praznika, na vrijeme razmišljajte o tome šta ćete jesti, ali i piti. Evo koliko kalorija ima u kojem piću...

Ako nazdravljanje u novogodišnjoj noći počnete nekim žestokim pićem, unijet ćete od 150 do 200 kalorija.

Ukoliko je žestoko vaš izbor, držite se votke - dvije čašice (toliko ćeš vjerovatno popiti kao aperitiv) imaju 165 kalorija.  Uz lagano predjelo uglavnom se slaže bijelo vino. Јedna standardna čaša ima 160 kalorija, a ako uz glavno jelo pređete na crno vino unijet ćete nešto više kalorija, ali i dalje manje nego ako pređete na pivo. Јedna krigla ima 180 kalorija. 

Večera je gotova, stižu slatkiši. Prvo se nećkate, zatim uzimate dva, tri kolačića da vas želja mine, jer ne želite da u sebe unosite prazne kalorije, ali se prepuštate koktelima. Kakva greška! "Pinja kolada", na primjer, ima čak 280 kalorija. I većina ostalih koktela nisu ništa manje "lakši", čak ni oni sa nasjeckanim voćem. Uglavnom se prave sa likerima koji su puni šećera, pa tako neki kokteli imaju čak i 400 kalorija!

Ako ste umjesto kolača koji je napravljen od čokolade i voća, uzeli limenku koka-kole, uopće niste umanjili količinu kalorija koju ste unijeli. Јedna limenka sadrži 135 kalorija, isto koliko i čokoladni mafin sa šumskim voćem.  Sat kuca ponoć, pampur iz boce šampanjca leti u zrak, a vi ste već pripremili čašu. Ako više volite kolače nego ovo pjenušavo piće, odložite čašu i uzmite parče čokoladne torte. Tako ćete unijeti isto kalorija koliko i da ste 2018. dočekali ispijajući šampanjac - oko 200. 

Kada zabava počne da "popušta" i sentiši spoje one koji se "mjerkaju" od početka, vrijeme je za kafu. Obična crna je najbolja - nema kalorija, ali ako joj dodate malo mlijeka, zapravo ste joj dodali od 50 do 80 kalorija. Ako ima ko da vam napravi kapućino ili moku, počastit će vas sa 91 odnosno 148 kalorija.

Mada... čak i ako strogo vodite računa o liniji, možda bi bolje bilo da se potpuno opustite i u novogodišnjoj noći ne brojite kalorije, niti mislite na kilograme? Godina pred nama je duga, imat ćete kad da potrošite to što ste sebi dozvolili tokom jedne noći uživanja.