ZDRAVLJE

Prvi simptomi raka: Evo gdje se pojavljuju i šta treba da znate

( Ilustracija/Agencije)

Avaz.ba

13.12.2017

Šake su jedan od najkorištenijih dijelova tijela. Rukujemo se, podižemo i spuštamo stvari, prljamo ih. Većina nas ne vodi dovoljno računa o njima. Pogledajte svoje šake i provjerite da li se na njima mogu očitati mogući znaci raka.

Suhe pukotine na šakama

Iako je sasvim normalno da ruke postanu suhe usljed stalne upotrebe balzama, ponekad ta suha koža može da se opire čak i upotrebi krema i losiona. U tom slučaju bi trebalo da posjetite doktora. Suha koža na nadlakticama i mjesta koja su izgubila boju mogu da ukazuju na ozbiljniji problem.

Otekle ruke

Rak je poznat po tome da pravi promjene u čitavom tijelu, pa ako primjetite bilo šta čudno, treba odmah da posjetite doktora. Ako vam šake otiču ili se nadimaju, odmah potražite stručnu pomoć. 

Bol u rukama 

Ako bez razloga osjećate bol u rukama, to može da bude jedan od simptoma raka. On uzrokuje bol u različitim organima, a to uključuje i šake. Rak na potpuno drugom dijelu tijela može da se manifestira kroz bol u šakama.

Ostali simptomi raka

Ruke su samo jedan od mogućih simptoma. Iznenadni gubitak težine, promuklost, stalni umor, iritantan i uporan kašalj takođe mogu da budu znaci raka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.