U OZBILJNIM PROBLEMIMA

Njemački farmaceutski div suočen s krizom

Dionice Bayera padaju nakon neuspjelog ispitivanja ključnog lijeka i pravne bitke u SAD

Bayer, koji je proteklih godina izlazio kao pobjednik iz devet uzastopnih sudskih sporova, sada se suočava s nizom poraza pred američkim sudovima. Twitter

N. Č.

22.11.2023

Dionice poznatog njemačkog farmaceutskog diva, Bayera, dramatično su pale na najniži nivo u više od decenije, nakon što je kompanija objavila neuspjeh ključnog ispitivanja svog dugoočekivanog lijeka Asundexiana. Ova supstanca, koja je trebala postati vodeći proizvod za liječenje fibrilacije atrija, pokazala je "slabu učinkovitost" u poređenju sa standardnim tretmanom, saopćila je tvrtka.

Pravna bitka u SAD

Ovaj udarac dolazi u vrijeme kada je Bayer već suočen s pravnom borbom u Sjedinjenim Američkim Državama zbog herbicida Roundup, naslijeđenog preuzimanjem Monsanta 2016. godine. Uprkos već isplaćenih preko 10 milijardi dolara za namirenje potraživanja vezanih za sporni herbicid, kompanija je još rezervirala dodatnih 6,4 milijarde dolara za buduće pravne troškove.

Bayer, koji je proteklih godina izlazio kao pobjednik iz devet uzastopnih sudskih sporova, sada se suočava s nizom poraza pred američkim sudovima. Istovremeno, farmaceutski sektor kompanije suočava s izazovom isteka patenata za neke od svojih najprofitabilnijih lijekova, uključujući i Xarelto, lijek za zgrušavanje krvi. Upravo je Asundexian bio ključni adut u strategiji tvrtke, procijenjen na potencijalnih pet milijardi eura godišnje prodaje, što bi činilo četvrtinu cjelokupnog farmaceutskog prihoda grupe u 2022. godini.

Neuspjeli lijek

Bayer je najavio prekid ispitivanja Asundexiana prema preporuci nezavisne komisije, uz obećanje dalje analize podataka radi boljeg razumijevanja rezultata. Uprkos ovom neuspjehu, kompanija planira nastaviti istraživanje lijeka u odvojenom ispitivanju, fokusirajući se na pacijente s moždanim udarom.

Ovog ljeta, Bayer je izvršio promjenu u rukovodstvu, dovođenjem bivšeg čelnika Rošea Andersona (Rochea), koji je najavio temeljnu analizu svih mogućnosti za grupu, uključujući čak i razdvajanje farmaceutskog poslovanja od agrohemikalija. Ujedno, obećao je da će unaprijediti operativnu učinkovitost i smanjiti birokratiju unutar kompanije.

Rezultat ove krize odražava se na berzi, gdje su dionice Bayera pale za zapanjujućih 17 posto tokom današnjeg trgovanja, dosegnuvši najniži nivo od 2008. godine, te tako smanjile ukupnu tržišnu vrijednost kompanije na 33,6 milijardi eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.