STATISTIČKI PODACI

Tržište nekretnina u glavnom gradu BiH: Ko (ne) kupuje stanove u Sarajevu

Cijene u novogradnji kreću se od 7.000 do 8.000 KM po metru kvadratnom

Potražnja ogromna, ponuda slaba. Facebook

21.5.2024

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku BiH, u glavnom gradu BiH u prvom tromjesečju ove godine prodato je 50 novih stanova, što predstavlja pad za 10 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine. 

Posljednjih nekoliko mjeseci stanje na tržištu nekretnina nije nimalo ohrabrujuće, ponuda je sve lošija, a potražnja sve veća, zbog čega cijene iz dana u dan samo rastu pa ovaj pad u prodaji i nije baš iznenađujući.

Nema ponude

Naš sagovornik Spaho Ljajić, stručnjak za nekretnine, ističe kako je pad prodaje stanova usko povezan i s lošom ponudom na tržištu, a posebno naglašava nedostatak gradilišta u glavnom gradu.

- Imamo statistički podatak da je u prodaji došlo do pada od 10 posto. Nemamo adekvatnu ponudu; da smo imali dobru ponudu novogradnje sigurno bi bilo prodato 70. Mi nemamo stanove za srednji stalež, imamo samo za bogate. Imamo Crni vrh gdje se prodaju stanovi za 8.000 – 9.000 KM ili više po metru kvadratnom, ali nešto za 3.000 – 4.000 KM u novogradnji ili užoj gradskoj jezgri nemamo – kaže Ljajić.

Ljajić: Cijene nekretnine diktira ponuda i potražnja. Facebook

Kada je riječ o cijenama nekretnina u gradu, Ljajić ističe da se cijene u novogradnji kreću od 7.000 do 8.000 KM u samom centru grada.

- Vi sada ne možete naći nijedan stan na tržištu u novogradnji u Starom Gradu, niti u Centru. Može se desiti da je neko kupio, pa odustao i sada prodaje. Da tražite stan prekoputa Pošte na Skenderiji – nema ga na prodaji, bez obzira koliko košta, vi biste izdvojili novac, ali ga nema – ističe Ljajić.

Splet okolnosti

U Sarajevu se ne gradi dovoljno, a na lošu ponudu, kako kaže Ljajić, utječe razni splet okolnosti na tržištu nekretnina.

- U Istočnom Sarajevu znatno je veća ponuda i tamo ima minimalno 30 gradilišta. Bilo ko da krene sada u Istočno Sarajevo naći će 30 gradilišta, a kod nas nema intenzivne gradnje, dok se tamo prodaju u fazi gradnje. Investitori ostavljaju nekoliko stanova za sebe i rentaju ih – govori Ljajić.

Ljajić ističe da pad cijena uvjetuje i veća gradnja, a samim tim i ponuda.

- Ukoliko bi došlo do gradnje i da imamo 2.000 stanova na ponudi, cijena bi pala na 3.000, 4.000 KM, jer razlika između ugrađenog i prodajnog kvadrata je po 5.000 do 6.000 KM. Novogradnju prati starogradnja, ali i u starogradnji je sada kvadrat 4.000 do 5.000 KM. Na Grbavici sada ne možete naći stan za 4.000 KM u, uvjetno rečeno, lošem stanju – kaže Ljajić.

Situacija nije optimistična

Kada je riječ o padu cijena, stručnjaci, s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu nekretnina, i nisu baš optimistični.

- Doći će samo intenzivnom gradnjom. Cijene nekretnine diktira ponuda i potražnja, sada imamo puno više razloga za potražnjom nego za ponudom. Novac gubi na vrijednosti; prije tri godine mogli ste kupiti dvosoban stan za 100.000, sada ne možete ni garsonjeru – zaključuje Ljajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.