NA DANAŠNJI DAN

Ivan Kordić: 79. godišnjica rođenja bh. književnika i novinara

Danas je utorak, 20. februar/veljača 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 315 dana

Ivan Kordić. radiosarajevo.ba

I.P.

20.2.2024

Na današnji dan 1945. godine, u Blizancima kod Čitluka rođen je Ivan Kordić, bosanskohercegovački pisac i novinar. Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, a diplomirao je jezik i književnost na Pedagoškoj akademiji u Dubrovniku.

Kordić je bio dugogodišnji novinar i urednik u redakciji kulture nekadašnje Televizije Sarajevo te potom Televizije BiH. Napisao je dvanaest zbirki poezije i knjiga eseja. Za svoj rad nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva te godišnjom nagradom Društva književnika BiH.

Ivan Kordić preminuo je 18. januara 2023. u Sarajevu. 

Laura Basi. medias.rs

Umrla italijanska naučnica Laura Basi, prva žena profesor na nekom fakultetu u Evropi

1778. - Umrla Laura Basi (Bassi), italijanska fizičarka i akademkinja, prva žena koja je zvanično držala predavanja na nekom fakultetu u Evropi. Priznata i prikazana kao "Minerva", bila je prva žena koja je doktorirala nauke i druga žena u svijetu koja je stekla zvanje doktora filozofije. Radeći na Univerzitetu u Bolonji, bila je i prva plaćena profesorica na univerzitetu.

1860. - U Novom Sadu izašao prvi broj "Danice", najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao pisac Đorđe Popović. "Danica" je okupila stotinjak srpskih pisaca, uključujući Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića i Ljubomira Nenadovića.

1866. - Rođen srbijanski pisac Milorad Mitrović, autor lirskih pjesama, balada i romansi, koji je u političko-satiričnim pjesmama izvrgavao podsmijehu tadašnje političke prilike u Srbiji. Počeo je da piše pod utjecajem Vojislava Ilića i prvu zbirku"Knjiga ljubavi" objavio je 1899. godine. Naročito su bile popularne njegove pjesme "Don Ramiro", "Papučica", "Sigurna pesma". Neke su i komponovane, poput pjesme "Bila jednom ruža jedna".

1903. - Održana osnivačka skupština Kulturno-umjetničkog društva "Gajret". Osnivači su bili Safvet-beg Bašagić i Edhem Mulabdić koji su bili i osnivači časopisa "Behar". Osnivanje "Gajreta", nakon pokretanja prvog porodičnog muslimanskog lista "Behar", bio je važan korak u kulturnom i prosvjetnom životu muslimana Bosne i Hercegovine. Predsjednik Društva bio je Safvet-beg Bašagić sve do 1907., kada su "Gajret" preuzele pristalice Muslimanske narodne organizacije.

1908. - Umro pisac Simo Matavulj, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma. Djela: romani "Bakonja fra Brne", "Uskok", zbirke pripovijedaka "Iz primorskog života", "S mora i planine", "Beogradske priče".

Sidni Poatje. mondo.rs

Rođen američki glumac Sidni Poatje, prvi crnac dobitnik Oskara

1920. - Preminuo američki istraživač i admiral Robert Edvin Piri (Edwin Peary), čija je ekspedicija u aprilu 1909. uspjela da prva dospije do Sjevernog pola. Ispitao je najsjeverniji dio Grenlanda, oplovio ga i ustanovio da je otok. Djela: "Na Sjever preko Velikog leda", "Najbliže polu", "Sjeverni pol", "Tajne polarnih putovanja".

1924. - Rođen američki filmski glumac afričkog porijekla Sidni Poatje (Sidney Poitier), prvi crnac dobitnik nagrade Oskar, 1964. godine za film "Poljski ljiljani". Ostali filmovi: "Prkosni", "Ivica grada", "Bjekstvo u lancima", "U vrelini noći", "Gospodinu s ljubavlju", "Pogodi ko dolazi na večeru", "Džungla na školskoj tabli"…

1925. - Američki filmski režiser Robert Altman, koji je stvorio osobenu sintezu mitova i dramaturških klišea tradicionalnih američkih filmskih žanrova i principa evropskog filmskog izraza, rođen je na današnji dan. Filmovi: "Odbrojavanje", "Kockar i bludnica", "Privatni detektiv", "Svi smo mi lopovi", "Kalifornijski poker", "Nešvil", "Kratki rezovi", "Tri žene", "Svadba", "Kanzas siti".

1927. - Rođen Hubert de Živanši (Givenchy), francuski aristokrata i modni dizajner koji je osnovao luksuznu modnu i parfemsku kuću „Givenchy“ 1952. godine. Poznat je i po tome što je dizajnirao ličnu i profesionalnu garderobu slavnim ličnostima, a najviše glumici Odri Hepbern (Audrey Hepburn).

1966. - Američka manekenka, supermodel, glumica i TV ličnost Sindi Kroford (Cindy Crawford) rođena je na današnji dan. Tokom 1980-ih i 1990-ih bila je među najpopularnijim supermodelima te sveprisutna na naslovnicama časopisa i pistama, kao i u modnim kampanjama. Kasnije se dokazala i kao glumica i poduzetnica. 

Danis Tanović. mennofolk.org

Danis Tanović, Oskarom nagrađeni bh. reditelj, slavi 55. rođendan

1969. - Danis Tanović, Oskarom nagrađeni bh. reditelj, slavi 55. rođendan. Za svoj prvjenac „Ničija zemlja“ prvo je dobio nagradu za najbolji scenarij na Filmskom festivalu u Kanu 2001., a potom i Oskara za najbolji strani film 2002. godine. Film „Ničija zemlja“ je osvojio ukupno 42 nagrade, što ga je učinilo jednim od najnagrađivanijih debitantskih filmova u historiji filmografije. Za filmove „Epizoda u životu berača željeza“ i „Smrt u Sarajevu“ Tanović je nagrađen Srebrenim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu 2013. i 2016. godine. Trenutno živi u Sarajevu, gdje radi kao profesor režije na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

1988. - Rođena Robin Rijana Fenti (Robyn Rihanna Fenty), američka pjevačica. Svjetski uspjeh postigla je svojim debitantskim singlom „Pon de Replay“ i albumom „Music of the Sun“ iz 2005. godine, a do sada najveći uspeh trećim albumom „Good Girl Gone Bad“, s kojeg su čak tri singla — „Umbrella“, „Take a Bow“ „Disturbia“ — dostigla prvo mesto na američkoj Bilbord hot 100 listi. Album je bio nominovan za devet nagrada Gremi, pobijedivši u kategoriji za najbolju saradnju rep i vokalne muzike. Rijana je prodala više od dvanaest miliona ploča za samo četiri godine, te osvojila mnoštvo prestižnih muzičkih nagrada, a također je i ambasador kulture Barbadosa.

1993. - Umro Ferućio Lamborgini (Ferruccio Lamborghini), italijanski konstruktor istoimenog automobila i osnivač kompanije „Automobili Lamborghini“, uspješnog proizvođača automobila i traktora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.