ZZO KS

Reakcija dr. Đuguma na odluke Selimović: Koja bahatost

Oko 90 miliona KM koje su pacijenti uplatili za liječenje oročeno u bankama

Dr. Đugum: Krši zakone. YouTube

Meliha Smajkic

28.1.2024

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo planiran je izvještaj o snabdjevenosti Kantona Sarajevo lijekovima i sanitetskim materijalom u 2022.godini sa osvrtom na implementaciju Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Najavljeno umanjenje

Zanimljivo je da se u zaključnim razmatranjima s prijedlogom mjera i aktivnosti predlaže smanjenje učešća ZZO-a na listi B za 25 posto za sve lijekove, osim sirupa za pedijatrijsku populaciju. Praktično, ZZO KS namjerava da smanji učešće za oko 80 lijekova.

Zbog najavljenog umanjenja prava pacijenata, ali i brojne druge odluke predsjednice UO ZZO KS-a, Jasmine Selimović, reagirao je prim. dr. Mirsad Đugum, specijalista interne medicine i vlasnik poliklinike „Atrijum“.

-Kreator politike zdravstva Kantona Sarajevo je Jasmina Selimović-SDP, koja je proglasila ZZO KS za finansijsku instituciju i donijela odluku da ZZO KS oko 90 miliona KM koje su pacijenti uplatili za liječenje oroči u bankama. 

Predsjednica UO ZZO KS već godinama nanosi štetu privredi, jer je pravilnik o naknadi za bolovanje predložila, a UO usvojio protuzakonito-uplata za bolovanje preko 42 dana-zakonski se isplaćuje od strane ZZO 80 posto od plaće, koja je isplaćena mjesec prije bolovanja,ali je ona „kreator“ odluka da se isplati samo 80 posto bruto od prosjeka Federacije, a ne 80 posto od plaće koju je imao osiguranik. 

Neznanje, nekompetentnost, bahatost i nepostojanje empatije za osiguranike je ono što ugrožava zdravstveni sistem, a bolno je to što dolazi od predstavnika Socijaldemokratske partije - naveo je dr.Đugum.

Upravni odbor ZZO KS, nastavio je, treba da vodi brigu o novcu koji uplaćuju osiguranici.

Urušava javni sektor zdravstva

- A, ne da taj novac usmjeravaju prema svojim nezakonitim odlukama u banke za oročavanja ili finansiranja zdravstvenih usluga bez poštivanja: Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o javnim nabavkama Anexa II, nepoštivanju presuda Suda BiH. 

Predsjednica Jasmina Selimović krši sve ove zakone u donošenju finansijskog plana ZZO KS, a time urušava i javni sektor zdravstva i ograničava prava osiguranika. Koja bahatost- naveo je u svojoj reakciji dr. Đugum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.