GLOBALNA KRIZA

Podaci Agencije za lijekove BiH nisu optimistični: Nestašica "Ventolina" i desetine drugih lijekova

Agenciji je prijavljena i privremena nestašica lijeka “Plavix”, “Bonviva” tableta i “Bonviva” rastvora za injekciju

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Alen Bajramovic

16.1.2024

Privremene nestašice pojedinih lijekova u BiH samo su najava većih problema izazvanih poremećajima u globalnom lancu snabdijevanja i proizvodnji lijekova i supstanci od kojih se sastoje.

Prema podacima Agencije za lijekove BiH, za sada nisu zabilježeni veći problemi.

Obnova dozvole

Direktorica Nataša Grubiša kaže da na tržištu trenutno nema lijeka s aktivnom supstancom “salbutamol”, koji je na bh. tržištu bio registriran kao “Ventolin” rastvor za raspršivanje proizvođača “Glaxo”, i kao “Spalmotil” proizvođača “Galenika”.

- Lijek “Spalmotil” je, nakon obnove dozvole prošle sedmice, dostavljen na kontrolu prve serije u kontrolni laboratorij ove agencije. Ovaj zahtjev je uzet u prioritet kako bi pacijentima lijek što prije bio dostupan. Nosilac dozvole za lijek “Ventolin” je tek danas (jučer, op. a.) dostavio obavještenje da će lijek ponovo biti na tržištu BiH u februaru. Razlog privremene nestašice je problem u lancu snabdijevanja - pojašnjava Grubiša.

“Ventolina” nema u apotekama, daje se djeci u inhalaciji. Facebook

Agenciji je prijavljena i privremena nestašica lijeka “Plavix”, koji na našem tržištu ima alternativu u još devet lijekova s istom aktivnom supstancom i jačinom. Zbog prekida u globalnom lancu snabdijevanja nedostaje i “Bonviva” tableta i “Bonviva” rastvora za injekciju, zatim “Oktreotid Teva” praška i rastvarača za suspenziju. Zbog reorganizacije proizvodnje nedostaje i “Plivinog” Kalcijevog folinata te “Norditropin NordiFlex” rastvora za injekciju u napunjenom penu.

Ne proizvodi se

- Trajni prekid prometa za tržište BiH odnosi se na lijekove “Granocyte 34”, jer je došlo do prekida proizvodnje za sva tržišta, zatim sve vrste lijeka “Prilen AM”, za koji je “Pliva” donijela odluku da ga više ne proizvodi za tržište BiH, te lijeka “Abuxar” 120 mg - dodaje Grubiša.

Grubiša: Čekamo februar. Facebook

Neizbježan scenarij

Da su nestašice neizbježan scenarij za zdravstveni sistem BiH, još u decembru su upozorili iz Udruženja veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, čijih 20 članica osigurava oko 85 posto lijekova u našoj zemlji.

- Narušen je globalni lanac snabdijevanja jer su za većinu evropskih proizvođača lokacije gdje se prave supstance za proizvodnju lijekova na Bliskom istoku, u Indiji, Kini… Nedostaje sirovina, proizvodnja je usporena, pa nestašice postaju globalni, a ne samo problem BiH - kaže Faruk Hadžić, predsjednik UVLMS-a.

Iz JU „Apoteke Sarajevo“ potvrdili su nam da veće nestašice nisu zabilježene kad je u pitanju najveći broj lijekova za najčešća hronična oboljenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.