NSRS

Nacrt zakona o referendumu u RS na sjednici: Vlast priznala da više nema podršku većine građana

Umjesto dosadašnjih 50 posto s kompletnog biračkog spiska, natpolovična većina izašlih, značit će da je neko referendumsko pitanje dobilo podršku

Krajem 2016. organiziran referendum o 9. januaru. Facebook

Alen Bajramovic

7.12.2023

Na sjednici zakazanoj za 12. decembar Narodna skupština (NS) RS trebala bi razmatrati i Nacrt zakona o referendumu. Suštinska izmjena u odnosu na dosadašnji zakon o referendumu i građanskoj inicijativi odnosi se na način donošenja odluka. 

Ovim nacrtom se briše prag, odnosno pravilo da na referendum izađe 50 posto glasača s kompletnog biračkog spiska. Natpolovična većina izašlih, bez obzira na to koliko ih je izašlo na referendum, značit će da je neko referendumsko pitanje dobilo podršku.

Najbolji dokaz

- Ovakvim prijedlogom vlasti RS dale su najbolji dokaz da većina građana ne podržava njihovu politiku. Dugo vremena su insistirali na tome da pojedina pitanja stavljaju na referendum, očekujući podršku većine građana. Sada, kada su procijenili da više ne uživaju tu podršku, spuštaju kriterij za referendum. To znači, pošto je inače mala izlaznost na referendumu, da će vrlo mali broj onih koji izađu na referendum obavezati sve građane u RS - kaže za “Avaz” prof. dr. Kasim Trnka, pravni ekspert.

Trnka: Spuštaju kriterij. Facebook

Iako RS nema pravo organizirati izjašnjavanje građana o pitanjima iz nadležnosti države, referendum je jedna od omiljenih tema predsjednika RS Milorada Dodika. Podsjetimo, krajem 2016. godine organiziran je referendum o 9. januaru kao danu RS, ali je Ustavni sud BiH poništio njegove rezultate, a prethodno i samu odluku o njegovom raspisivanju.

Dojave s terena

U julu ove godine Dodik je najavio da bi do kraja godine RS mogla organizirati referendum na kojem će se izjašnjavati o pitanjima njenog statusa.

- Oni, sigurno, imaju dojave s terena. To što je izlazilo su, vjerovatno, samo partijski aktivisti SNSD-a i njegovih koalicionih partnera. Zato je ovo jedan pouzdan dokaz, koji su sami ponudili, da nemaju podršku većine građana u RS - ističe Trnka.

Apsurdna situacija

Bosna i Hercegovina se u ovom periodu nalazi u apsurdnoj situaciji – da se na unutrašnjem planu razmjenjuju optužbe o ruskim vojnim kampovima i ćelijama El-Kaide ili najavljuje secesija, dok s druge strane političari iz oba bh. entiteta očekuju početak pregovora s EU i izdašnu finansijsku pomoć iz Evrope.

- Vijest da se Nizozemska protivi otvaranju pregovora pokazuje da će se, prema svemu sudeći, čekati barem do marta. Po meni, puno više ohrabruje vijest da je zapovjednik NATO snaga za Evropu prvo došao u BiH, ali i izjavio da će na svaki način podržati integritet i suverenitet BiH. To je jedna vrlo važna poruka za građane BiH - naglašava prof. Kasim Trnka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.