"AVAZ" OTKRIVA

Da bi dobili milijardu eura od EU: Vlast za 15 dana mora predati reformsku agendu

Reforme trebaju biti provedene do 2027. godine

EU daje poticaj za rad na prijeko potrebnim reformama. Facebook

Nerma Ajnadžić

20.11.2023

Uvjetno zeleno svjetlo za pregovore za članstvo u Evropskoj uniji vjetar je u leđa vlastima Bosne i Hercegovine da nastave raditi na reformama.

Kao poticaj za to Evropska unija planira osigurati 6 milijardi eura za cijeli region zapadnog Balkana u okviru Plana rasta, čime želi ojačati pozitivnu vezu između reformi i ekonomskog rasta.

Blizu rok

Kako nam je i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) nedavno rekao, ovaj plan će pružiti nove poticaje za reforme, ali i potaknuti regionalnu ekonomsku integraciju, kao i ekonomsku integraciju regiona s EU.

No, to zahtijeva i angažman nadležnih. Kako saznajemo, okvirno je planirano da BiH dobije milijardu eura od EU. Ali to zavisi od plana koji svaka zemlja zapadnog Balkana mora predati Evropskoj komisiji. To je u suštini reformska agenda, a, kako saznaje „Dnevni avaz“, prvobitni rok za predaju plana jeste početak decembra ove godine.

Riječ je o početnom prijedlogu koji bi vlasti potom mogle finalizirati, odnosno „utegnuti“ do početka drugog kvartala 2024. godine.

Kamen temeljac

- Reformske agende su kamen temeljac Plana rasta. Svaka vlada zapadnog Balkana treba pripremiti reformsku agendu sa setom prioriteta koji se odnose na osnovne i društveno-ekonomske reforme. Isplate će biti uvjetovane implementacijom ovih reformi - najavio je nedavno Gert Jan Kopman (Koopman) iz Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju.

Ove reformske agende odredit će reforme, kao i oblast ulaganja koje svaki partner zemalja zapadnog Balkana, uključujući BiH, treba provesti tokom 2024., odnosno do 2027. godine.

Koji su prioriteti

Indikativni prioriteti u okviru reformskih agenda su:

- Vladavina, reforma javne uprave i upravljanje javnim finansijama.

- Razvoj privatnog sektora i poslovno okruženje.

- Energija i zelena tranzicija-digitalizacija.

- Ljudski kapital.

- Osnove/vladavina prava.

Evropska komisija će konsultirati i usvojiti reformske agende, dok će isplata biti uvjetovana uspješnom implementacijom reformskih planova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.