FISKALNE REFORME

Vrijeme curi, odgovori iz Vlade FBiH nejasni: Minimalna plaća ispod 1.000 KM?

Sindikati traže od Vlade da im se dostavi set fiskalnih zakona, kao i Zakon o minimalnoj plaći. Šta radi Ministarstvo finansija

Čavalić: Šturi odgovori. Avaz

Alen Bajramovic

17.11.2023

Predstavnici sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, te hemije i nemetala FBiH, Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH i Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH zatražili su od Vlade FBiH da im u što kraćem roku dostavi set fiskalnih zakona, kao i Zakon o minimalnoj plaći.

Dato obećanje

Nakon što je prije više od mjesec dato obećanje da će od 1. januara naredne godine FBiH imati najniže doprinose od 28 posto i minimalnu plaću od 1.000 KM, sadržaj pripremljenih zakona još je nedostupan sindikatima, poslodavcima i medijima, koji već danima pokušavaju dobiti odgovor na pitanje kako osigurati njihovu primjenu od 2024. ako ni polovinom novembra nisu upućeni u parlamentarnu proceduru.

Zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH Admir Čavalić još 25. oktobra resornom ministru postavio je jednostavno pitanje - da li je planirano da od 1. januara 2024. minimalna plaća iznosi 1.000 KM, ali se iz dopisa ministra Tonija Kraljevića još ne nazire konačan odgovor.  

Odgovor Čavaliću. Avaz

- Vlada FBiH, na osnovu člana 78. stav (1) Zakona o radu i čl. 5. i 6. stav (1) Uredbe o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće do 31. decembra tekuće godine, usklađuje visinu najniže neto plaće koja se primjenjuje u narednoj kalendarskoj godini. Usklađivanje se vrši u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda u tekućoj godini. Na osnovu naprijed navedene uredbe, najniža plaća za narednu kalendarsku godinu može se utvrditi u iznosu većem od iznosa usklađene plaće - navedeno je u dopisu.

Dvije stvari

Čavalić za “Avaz” kaže da je Ministarstvo finansija FBiH jedino nadležno da odgovori na ovo pitanje, ali da se iz ovako birokratskog odgovora mogu zaključiti dvije stvari.

- Prvo, minimalna plaća od 1. januara vjerovatno neće iznositi 1.000 KM, zbog toga je takav i odgovor, a druga je da je to teorijski moguće. Mi fiskalne zakone još nismo imali na Vladi FBiH, posljedično ih nismo uputili u parlamentarnu proceduru, niti će biti na dnevnom redu sjednice 28. novembra, tako da nam u tom teorijskom smislu ostaje samo decembar. Iskreno, kao zastupnik navijam da se to ispoštuje - kaže Čavalić.

Dodaje da za sve potrebne pripreme nema dovoljno vremena te da bi minimalna plaća u FBiH u obećanom iznosu mogla biti povećana najranije od 1. jula iduće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.