KO SU BAKIROVI JURIŠNICI

SDA na sjednicu dolazi "ojačana" za još jednog prestupnika: Više od 10 posto njihovih zastupnika ima probleme za zakonom

Hamdija Abdić Tigar je prinudno privođen u KPZ Zenica

Zildžić, Novalić i Abdić: Imaju probleme sa zakonom. Facebook - Armin Durgut / Pixsell - Facebook

27.9.2023

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održat će se danas. SDA na ovu sjednicu dolazi „pojačana“, ali ne novim zastupnicima, nego novim prestupnicima.

Tako će na ovoj sjednici u parlamentarnim klupama iz Kluba SDA sjediti čak tri zastupnika koja imaju problema sa zakonom od ukupno 26 zastupnika koliko imaju.

Ukoliko to pretvorimo u procente čak 11,5 posto SDA-ovih parlamentaraca o ovom domu ima probleme sa zakonom.

Novi prestupnik je Salko Zildžić, Bakirov jurišnik i kadar ove stranke iz Tuzle, koji je u Srbiju pokušao unijeti pištolj iako je to protivzakonito. Osuđen je na godinu dana kućnog pritvora koje će odslužiti u Tuzli. 

Iako Izborni zakon BiH predviđa da moraju odstupiti sa funkcije svi oni koji su osuđeni na šest ili više mjeseci kazne, Zildžić sjedi u Parlamentu i dalje jer prvo domaći sud mora potvrditi takvu kaznu.

Kineski respiratori

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen je nepravomoćno na četiri godine zatvorske kazne zbog zloupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora koji su koštali građane više od 10,5 miliona KM. Osim toga, Novalić je završio i na američkoj crnoj listi zbog zloupotrebe ličnih podataka penzionera. Dok čega izricanje drugostepene kazne on uživa u visokoj plaći parlamentarca.

Hamdija Abdić Tigar je kadar SDA iz Bihaća, koji je decenijama punio kategorije crne hronike. On je zbog različitih krivičnih djela osuđivan čak pet puta, a najstrožija kazna mu je izrečena 2007. godine za razbojničku rađu u Bihaću.

On je sa Eminom Pivićem u kafiću zarobio privrednika Nedžada Bajrića i skoro četiri sata su ga udarali nogama, rukama i pištoljem, a pod prijetnjom da bi im dao 200.000 njemačkih maraka. Pivić je tada ranio Bajrića, a onda, zajedno sa Abdićem, oteo mu automobil, mobitel, narukvicu, sat i novac. Iako se do pravosnažne presude čekalo skoro punu deceniju, Abdić je tada osuđen na dvije godine zatvora.

Kafanske tučnjave

Za kafanske tučnjave u Bosanskom Petrovcu (1998.) i Bihaću (2004.) te tučnjavu na stadionu NK „Jedinstvo“ dobio je 20 mjeseci uvjetne zatvorske kazne.

2009. godine, nakon odlaganja služenja zatvorske kazne za razbojništvo, prinudno je priveden u KPZ Zenica. Nije tu bio kraj njegovim prestupima, pa je 2016. godine zbog oštećenja tuđe stvari kažnjen novčanom kaznom od 500 KM, nakon što je udario u vrata automobila.

Ono što je jedinstveno za sva tri zastupnika je to da uprkos njihovim problemima sa zakonom stranka na čelu sa Bakirom Izetbegovićem stoji iza njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.