ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman traži podršku susjednih zemalja za otvaranje pregovora BiH s EU-om

Rekao je i da se založio "za što skorije članstvo zapadnog Balkana u EU-u, ali na osnovu vlastitih postignuća, kriterija o proširenju"

Gordan Grlić Radman. Marko Lukunic/PIXSELL

FENA

18.9.2023

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak u Njujorku da je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se "snažno založe" za skoro otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održana je trilaterala ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije koji su se sastali i s kolegama sa zapadnog Balkana.

- Zamolio sam talijanskog kolegu (Antonia Tajanija) i slovensku kolegicu (Tanju Fajon) da se snažno založimo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine - rekao je Grlić Radman, javlja Hina.

Rekao je i da se založio "za što skorije članstvo zapadnog Balkana u EU-u, ali na osnovu vlastitih postignuća, kriterija o proširenju".

Šef hrvatske diplomatije ističe da se "sve zemlje zapadnog Balkana moraju priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.