GRAD KONJIC

Izložba: 1. mart - Dan nezavisnosti BiH. Grad Konjic obilježava Dan nezavisnosti

U organizaciji Grada Konjica i Arhiva Federacije BiH danas počele višednevne aktivnosti kojima Grad Konjic obilježava Dan nezavisnosti BiH

Izložba: 1. mart - Dan nezavisnosti BiH. Grad Konjic obilježava Dan nezavisnosti. Grad Konjic

Marketing

23.2.2024

Danas je u Konjicu otvorena izložba pod nazivom“ 1.mart - Dan nezavisnosti Bosne Hercegovine, koju su Grad Konjic i Arhiv Federacije BiH u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture Preporod Konjic i Ustanovom Narodni univerzitet, organizovali u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma.

- Želja nam je da se prigodnim sadžajima ukažemo na važnost referenduma, koji je proveden 29.februara i 01.marta 1992. godine, kada su građani Bosne i Hercegovine, među kojima su bili i Konjičani, svojim glasom doprinijeli da naša domovina bude nezavisna. Prisjećajući se svih ljudi koji su učestvovali u tim aktivnostima, posebno onih koji su, vodeći se idealima koje je sam referendum sadržavao, dali svoje živote za nezavisnost, slobodu i opstanak naše domovine, upriličili smo izložbu, a njeno otvaranje povjerili jednom od naših najstarijih sugrađana, koji je jasno svojim glasom svijetu poslao poruku da želi živjeti u suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini- kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Izložbu fotografija i novinskih članaka iz fundusa Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u ime građana Konjica otvorio 96-togodišnji Ibrahim Tulić, koji je čestitajući Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i zahvaljujući se na ukazanoj časti kazao :”Kao aktivan građanin 1992.godine, ali i danas, trudio sam se razmišljati o budućnosti Bosne i Hercegovine i dobrobiti njenih građana. Referendum sam shvatio kao značajan korak u to vrijeme i glasao sam za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, zbog čega sam ponosan. Poručujem svima, naročito mladima da vole svoju domovinu, poštuju je i čuvaju.”

Izložba: 1. mart - Dan nezavisnosti BiH. Grad Konjic obilježava Dan nezavisnosti. Grad Konjic

Poćašćeni smo pozivom Grada Konjica da izložbu koju smo imali u Sarajevu, predstavimo i u Konjicu, i jako je značajno da su danas u ovim aktivnostima učestvovali i mladi Konjičani, učenici koji su u pratnji nastavnika imali priliku da se upoznaju i nauče na ovaj način šta se to značajno događalo u našoj prošlosti i kako je Bosne i Hercegovine stekla nezavisnost. Čestitam Gradu na aktivnostima kojima će ove godine, kroz višednevne prigodne sadržaje, obilježiti jedan od najvažnijih praznika naše domovine - kazao je Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, naglašavajući kako se nada da će saradnja koja je uspostavljena ovom prilikom između Grada Konjica i Arhiva Federacije BiH u budućnosti polučiti brojne zajedničke aktivnosti.

Učenica osmog razreda Prve osnovne škole Konjic Naida Babović nakon što je pomno pregledala sve izložene fotografije i članke, kazala je da je sretna što i na ovaj način može više da uči o svojoj domovini.- Želim svim građanima i građankama sretan Dan nezavisnosti, sa željom da zajedno slavimo i budemo sretni što je naša domovina nezavisna država - naglasila je učenica Babović.

Izložbu će u narednim danima osim građana i gostiju Konjica imati priliku posjetiti učenici osnovnih i Srednje škole Konjic. 

Izložba: 1. mart - Dan nezavisnosti BiH. Grad Konjic obilježava Dan nezavisnosti. Grad Konjic

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.