SVEZNADAR

Zagušljiv prostor može izazvati niz bolesti

( Ilustracija)

Avaz.ba

12.12.2017

Ukoliko ne provjetravamo kuću redovno, to može doprinijeti razvoju bolesti srca i raka, kao i problemima sa disanjem, tvrde stručnjaci u Velikoj Britaniji, koji su utvrdili da je zbog neprovjetravanja ugroženo oko 15.3 miliona domova.

Utvrđeno je da vazduhom u kući cirkulira 900 različitih čestica i biološkog materijala s potencijalnim negativnim učinkom za zdravlje, uključujući spore plesni, pelud, ugljen monoksid i perut. Čak i plin radon, plin bez boje i mirisa, koji se naziva tihim ubicom jer ga nije moguće osjetiti u vazduhu.

Redovnim provjetravanjem kuće rizike od bolesti možete smanjiti za gotovo 40 posto. Pritom je najveća opasnost vrijeba od plina i jedinjena kojih nismo ni svjesni. Vrlo je opasan ugljen monoksid, koji je česti uzrok slučajnih smrti u domovima, koji se može razviti u nizu situacija: zbog neispravnog šporeta, zbog neispravnog grijanja u stanovima koji se griju na plin, zbog začepljenih dimnjaka ili ako zapalimo tamjan ili svijeću, a ima ga i u dimu cigarete.

Provjetravanje doma četiri puta na dan od tri do sedam minuta može smanjiti rizik od raznih vrsta bolesti koje će se često manifestirati jednostavnim simptomima, kao što su kašalj, glavobolja, osip, suzenje očiju, kihanje, vrtoglavica, osjećaj umora, krvarenje iz nosa ili bolesti pluća.

Treba provjetravati nekoliko puta na dan, a najbolje ujutru, nakon ustajanja, pogotovo ako je riječ o stanovima u kojima je ugrađena PVC stolarija koja se ugrađuje tako da hermetički zatvori prostor radi uštede energije. Tokom dana u svakoj prostoriji povremeno otvorite prozor kako biste osigurali svjež vazduh te povremeno otvorite vrata od kupatila, ako nemate mehaničku ventilaciju, tj. ventilatore koji pokreću vazduh. I prije spavanja korisno je nakratko napraviti ''promahu'', od tri do pet minuta, radi zamjene vazduha u prostorijama.

Posebno pazite na znakove plijesni u kući, jer je njena prisutnost odraz slabe ventilacije i povećane vlažnosti, a to bitno povećava rizik od respiratornih problema (alergije, astma i drugi problemi s disajnim putevima) i reakcija na koži. Ventilacije u kupatilu mora biti kvalitetna i bez vlage.

Savjeti:

  • Krpe i peškire dobro osušite 
  • Ne ostavljajte vlažne peškire i kuhinjske krpe zgužvane. Ako su vlažni, a mislite da još nisu za pranje, raširite ih da se osuše kako ne bi skupljali vlagu, plijesan i gljivice. 
  • Izbacite tepihe iz kuće 
  • Drvene podove ne trebate prekrivati tepisima jer skupljaju prašinu, grinje, dlake i gljivice.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.