SVEZNADAR

Nikada ne jedite iz tanjira na koji je sletjela muha, prenose mnogo više bolesti nego što je poznato

( Ilustracija)

Avaz.ba

28.11.2017

Hranu na koju je sletjela muha ne bi trebalo nikada jesti, jer insekti prenose mnogo više bolesti nego što mislimo.

Naučnici su otkrili da su noge i krila muhe prepuni različitih vrsta bakterija, koje su najčešće pokupljene prilikom slijetanja na strvine ili izmete. Te bakterije su uglavnom s nogu i lako se prenesu na površinu na koju muha sleti. Oni koji pojedu hranu na koju je sletjela muha, riskiraju gadne bolesti. 

Tim naučnika sa Univerziteta u Pensilvaniji, sa tehničkog fakulteta u Singapuru i Univerziteta u Rio da Žaneiru proučili su mikrobiome 116 muha sa tri različita kontinenta.

U studiji objavljenoj u magazinu Scientific Reports piše kako u nekim slučajevima muhe nose na stotine različitih vrsta bakterija, od kojih su mnoge štetne za ljude. Između ostalog, bakteriju koja uzrokuje upalu povezanu s nastankom čira na želucu. Muhe su posebno ''prljave'' jer se hrane fekalijama i bilo kojom drugim organskom tvarima koje su u procesu truljenja.

- Zbog ovog ćete dva puta razmisliti prije nego što pojedete salatu na idućem pikniku. Muhe mogu da pridonesu brzom prenosu patogenih bakterija kod epidemija, rekao je profesor Donald Brajant (Bryant) iz Pensilvanije.

Profesor Stefan Šuster (Schuster) rekao je da noge i krila muha pokazuju najvišu mikrobnu raznolikost na telu muve, što sugerira da bakterije koriste muhe kao prenosioce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.