HIT EVROPSKOG FUDBALA

Slavni trener Edin Terzić potiče iz sela kod Donjeg Vakufa: Kad je bio zadnji put svima je dao po 500 Eura

Već nakon nekoliko rečenica s bilo kojim članom porodice može se zaključiti da dolazi iz vrlo pristojne i kulturne porodice

Edin Terzić - Avaz
Edin Terzić - Avaz
Edin Terzić - Avaz
Edin Terzić - Avaz
Edin Terzić - Avaz
Di. R. / Reprezentacija.ba

21.5.2024

Trener Borusije Dortmund Edin Terzić je hit evropskog fudbala ove sezone. 

Za Terzića je praktički tek počela prava trenerska karijera koja je krajem maja prošle godine, kada je na krcatom Vestfalenu izgubio titulu, izgledala kao osuđena na propast. 

Od suza do sreće

Plakao je tada ispred Žutog zida u kojem je proveo dane mladosti i kao navijač bodrio onu Klopovu generaciju ne sluteći da će jednog dana navijači skandirati upravo njegovo ime.

Uspjeh koji je ostvario nije učinio samo sretnim Dortmund. U rekvizitama Borussije utakmice se redovito prate i u Doganovcima, selu s 50-tak kuća udaljenom nekoliko kilometara od Donjeg Vakufa, a odakle vuče porijeklo Edinov otac Ibrašim koji, reći će nam komšije, više nije među živima.

– Edin Terzić? Bićin sin, znamo, kako nećemo znati. Baš nam je drago zbog svega što je napravio. I otac mu je bio dobar čovjek, odrastao je s nama ovdje, ali je nakon završenog zanata otišao u Njemačku. Ma, davno je to baš bilo. Kada je tek otišao, priča se da je poslao pismo svojoj bivšoj supruzi da se neće vraćati i tamo je kasnije upoznao Edinovu majku koja je iz Osijeka – priča za Reprezentacija.ba portal jedan od mještana sela Doganovci.

Selo Doganovci. Armin Pašić / Reprezentacija.ba

Nekoliko kilometara dalje nailazimo na Terziće. Već nakon nekoliko rečenica s bilo kojim članom može se zaključiti da dolazi iz vrlo pristojne i kulturne porodice. Njegov amidžić Buco posebno je ponosan.

– Ima ljudi koji govore kako Edin nema veze s nama, a onda sam objavio fotografiju upravo pred kućom u Doganovcima. Ovdje gdje sada stojimo. Ma, povukao je naše gene. Kao dijete je sa svojima dolazio ovdje skoro svake godine, kada bi god išli na more svratili bi barem dan-dva, a ako me pitate je li isti tada i danas – jeste.

Edin Terzić i njegov rođak. Armin Pašić / Reprezentacija.ba

Pomaže porodici

Ne krije i da aktuelni strateg Borussije pomaže porodici. Pokazuje nam i fotografije svog sina koji se vratio upravo iz Dortmunda sa utakmice gdje je uživao u svim privilegijama…

– Skoro mi je poslao opremu Borussije, kada se čujemo uvijek se raspituje za porodicu, pita šta nam je najpotrebnije… Zbog svih ovih obaveza danas nije u mogućnosti dolaziti često. Zadnji put je bio 2017. godine i svakome je dao po 500 eura iz porodice.

Mnogi pamte oktobar 2022. kada je Terzić nakon odličnog derbija s Bajernom (2-2) pogledao u nebo suznih očiju. Niko nije znao kroz šta je prolazio pripremajući utakmicu.

– Amidža Ibrišim (Edinov otac, op.a) je tada, nažalost, preminuo u 71. godini. Prije nego što se razbolio dolazio bi svake godine i jedina želja mu je bila da Edin uspije u fudbalu. Malo je reći da je uspio – ponosno kaže prvi Terzićev rođak u Doganovcima.

I brat u Borussiji

Terzić je veoma rano prekinuo igračku karijeru. Novcem koji je prije toga zarađivao igrajući po niželigašima plaćao je sebi fakultet sportskih nauka u Ruhru, gdje je upoznao i sadašnju suprugu Koru Wölm s kojom ima i dvije kćeri rođene 2015. i 2017. Par nisu povezivale samo knjige već i fudbal s obzirom na to da je i ona bila fudbalerka. Igrala je za VfL Bohum.

Za Terzića će svi reći da je vrlo prizemljen. Uživa također u tenisu i biciklizmu, što se vidjelo i na jednom videozapisu kada je na trening “Milionera” stigao upravo na dvotočkašu dok su zvijezde Borussije, jedna za drugom, dolazile u luksuznim automobilima.

Pred Terzićem je sada pedaliranje na vrh Evrope. U tome će mu pomoći i brat Alen koji, zanimljivo, radi kao skaut za Borussiju, piše Reprezentacija.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.