NIJE PLAĆALA POREZ

Šakira platila 7,5 miliona eura i izbjegla kaznu zatvora od tri godine

Uprkos nagodbi, Šakira izvan sudnice i dalje negira da je počinila bilo kakvu nepravdu

Šakira - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Anadolija

20.11.2023

Kolumbijska pop zvijezda Šakira (Shakira) postigla je u ponedjeljak dogovor sa španskim tužiocima kako bi izbjegla boravak u zatvoru. 

Šakira je priznala krivicu za prevaru Španije u iznosu od 14,5 miliona eura na ime poreza između 2012. i 2014. godine. U zamjenu je dobila trogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu, koja je zamijenjena novčanom kaznom od 7,3 miliona eura. Već je vratila 14,5 miliona eura.

Tužioci su prvobitno tražili osam godina zatvora za Šakiru.

Ovaj slučaj je zavisio od toga da li je Šakira boravila u Španiji u spornom periodu. Tužioci tvrde da je ona bila stanovnica Španije i da je morala da plati porez, ali pjevačica insistira na tome da je u to vreme bila zvanični stanovnik Bahama.

Uprkos nagodbi, Šakira izvan sudnice i dalje negira da je počinila bilo kakvu nepravdu.

- Osjećala sam se spremnom da idem na suđenje da branim svoju nevinost... Ali nakon godina borbe, donijela sam ovu odluku. Imala sam dvije opcije: nastaviti se boriti do kraja na račun svog duševnog mira i mira moje djece... ili da se smirim i ostavim ovo poglavlje svog života iza sebe - izjavila je ona u ponedjeljak.

Šakira se i dalje suočava sa neriješenim slučajevima u vezi s poreskim prijevarama 2011. i 2018. godine.

O slučaju u vezi njenih poreza iz 2011. godine navodi da to "nema smisla" i da bi ga trebalo poništiti jer u to vrijeme nije imala veze sa Španijom.

- Sve je to zato što sam usred globalne turneje sa više od 120 koncerata došla u Španiju da posjetim osobu sa kojom sam započinjala vezu od ukupno 70 dana - rekla je ona, misleći na svog sada već bivšeg partner, fudbalera Barselone Žerara Pikea (Gerard Pique).

Šakira nije komentarisala istragu o porezima za 2018. godinu, slučaju u kojem tužioci navode da je koristila mrežu ofšor korporacija kako bi izbjegla plaćanje poreza od šest miliona eura.

U Španiji su i druge poznate ličnosti poput fudbalera Cristiana Ronalda i Lionela Messija također uspjele izbjeći zatvorsku kaznu uprkos sličnim osudama za utaju poreza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.