OTKRIĆA

Pronađeni bizarni fosili koji nisu ni biljni ni životinjski: Čudan "spoj života" iznenadio naučnike

Međunarodni tim naučnika tvrdi da su pronašli drevne fosile Euglenida koji su bili pogrešno identificirani kao školjke ili jaja crva

Ovi vodeni organizmi odvojili su se od drugih eukariota prije otprilike milijardu godina. YouTube

E. Ag.

21.1.2024

Euglenidi su jednoćelijski eukarioti koji dobivaju energiju fotosintezom poput biljaka, ali se hrane i drugim bićima poput životinja. Ovi vodeni organizmi odvojili su se od drugih eukariota prije otprilike milijardu godina, ali je njihov fosilni zapis na Zemlji rijedak.

Međunarodni tim naučnika tvrdi da su pronašli drevne fosile Euglenida koji su bili pogrešno identificirani kao školjke ili jaja crva. Fosili su bili poznati kao Pseudoschizaea, a sličnosti tokom vremena zbunile su stručnjake. Tek 2012. godine paleontolozi su prepoznali da bi ti fosili mogli pripadati Euglenidima, piše Science Alert.

Analizirajući jezgre bušotina iz jezera u Grčkoj, naučnici su naišli na fosile ovalnog oblika Euglenida. Ti mikrofosili imaju sličnosti s cistama Euglenida, a analiza njihove strukture pokazala je nevjerovatne sličnosti.

Ovi fosili stvaraju poteškoće zbog različitih naziva tokom godina, ali napredne mikroskopske tehnike omogućile su naučnicima da utvrde strukturu ovih cista. Ova otkrića pomažu u razumijevanju evolucije Euglenida i pridonose boljem prepoznavanju fosila, čak i onih starijih, otvarajući vrata razumijevanju eukariotske evolucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.