ZAHTJEV ZA PATENT

Švicarski naučnici razvijaju metodu "lemljenja" rana umjesto zašivanja

Funkcioniše na isti način kao i lemljenje dva metala

Facebook

E. Ag.

17.1.2024

Švicarski naučnici razvijaju metodu "lemljenja" rana umjesto njihovog zašivanja, jer bi to moglo da pomogne u sprečavanju komplikacija opasnih po život uzrokovanih curenjem šavova.

Istraživački tim iz Švicarskog saveznog laboratorija za nauku o materijalima i tehnologiju (Empa) i federalnog tehnološkog instituta ETH Cirih sada je podnio zahtjev za patent za ovaj proces, saopćila je Empa.

Proteinska želatinska pasta

U principu, "lemljenje" rana novom metodom funkcioniše na isti način kao i lemljenje dva metala: potreban je lem koji se topi na niskoj temperaturi i koji se može koristiti za spajanje dva dijela zajedno, objavio je Swissinfo.

U slučaju metala, obično se koristi mješavina metala s bakrom. U slučaju liječenja rana, istraživači su razvili proteinsku želatinsku pastu koja služi kao lem, piše Euronews.

Pasta sadrži dvije vrste nanočestica: takozvane nanočestice titanij-nitrida, koje pretvaraju svjetlost u toplotu – kada se pasta ozrači laserom, ona se zagrijava.

Uspješni testovi

Druga vrsta nanočestica su čestice bizmut vanadata, koje djeluju kao neka vrsta termometra, saopćila je Empa, navodeći da te čestice emituju svjetlost određene valne dužine u zavisnosti od temperature i tako omogućavaju preciznu kontrolu temperature u realnom vremenu.

U laboratorijskim testovima s različitim uzorcima tkiva organa, kao što su, naprimjer, pankreas ili jetra – istraživači su postigli brzo, stabilno vezivanje rana.

Testovi su također bili uspješni na tkivima uretre, jajovoda i crijeva, navela je Empa. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Small Methods.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.