ČVRSTI I TEČNI SLOJ

Kinezi zavirili u središte Zemlje i otkrili čudo

Naučnici u Kini su nedavno došli do otkrića o srcu naše planete - svakih 8,5 godina unutrašnje jezgro Zemlje oscilira oko svoje ose rotacije

Promjena u unutrašnjosti Zemlje. Facebook

M. Z.

11.1.2024

Naučnici u Kini su nedavno došli do otkrića o srcu naše planete - svakih 8,5 godina unutrašnje jezgro Zemlje oscilira oko svoje ose rotacije.

Geofizičke dinamike

Ova promjena je vjerovatno uzrokovana blagom neusklađenošću između unutrašnjeg jezgra i Zemljinog omotača, sloja ispod Zemljine kore, navodi se u novoj naučnoj studiji.

Počevši od oko 2.896 kilometara ispod površine, Zemljino jezgro je podijeljeno na uskovitlanu tečnu vanjsku granicu i uglavnom čvrsti unutrašnji sloj. Ovo područje je djelimično odgovorno za mnoge geofizičke dinamike naše planete, od dužine svakog dana do Zemljinog magnetnog polja, koje pomaže u zaštiti čovječanstva od štetnih zraka koje emitira Sunce.

Za svoju najnoviju studiju Hoao Ding i njegovi koautori su dodatno potvrdili ovaj ciklus mjerenjem malih pomjeranja u dužini dana širom svijeta, koje kontrolira periodično kretanje Zemljine ose rotacije, i upoređujući ih s varijacijama u polarnom kretanju koje su prethodno identificirane.

- Njihovi podaci sugeriraju da je ovo kolebanje vjerovatno uzrokovano nagibom od 0,17 stepeni između unutrašnjeg jezgra Zemlje i omotača, što je u suprotnosti s tradicionalnom teorijom rotacije Zemlje koja pretpostavlja da se osa rotacije unutrašnjeg jezgra Zemlje i osa rotacije omotača poklapaju - rekao je Ding za Lajv sajens.

Ovaj nagib, sudeći po istraživanju, može značiti da bi sjeverozapadna hemisfera unutrašnjeg jezgra mogla biti nešto gušća od ostatka ovog sloja, kao i da postoji razlika u gustoći između unutrašnjeg i vanjskog jezgra Zemlje.

U budućnosti ovo otkriće bi moglo pomoći istraživačima da razumiju dinamiku između unutrašnjeg jezgra Zemlje i procesa koji utječu na čovječanstvo, od zemljotresa do promjena u magnetnom polju.

Tečno jezgro

Ovaj novootkriveni nagib u unutrašnjem jezgru bi na kraju mogao dovesti do promjene oblika i kretanja tečnog jezgra, što bi dovelo do potencijalnog pomjeranja Zemljinog magnetnog polja, prema studiji.

Da bi bolje razumjeli unutrašnje funkcioniranje ovog jezgra, geofizički istraživači, predvođeni Hao Dingom sa Univerziteta Vuhan, analizirali su 2019. godine kretanje Zemljine ose rotacije u odnosu na njenu koru, poznato kao polarna rotacija. Pronašli su neznatno odstupanje u polarnom kretanju koje se dešava svakih 8,5 godina, što ukazuje na potencijalno prisustvo "unutrašnjeg kolebanja jezgra", pišu Nezavisne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.