POPUT CHATBOTA

Želite znati kad ćete umrijeti: Naučnici razvili algoritam koji vam može dati odgovor na to pitanje

Algoritam koji su naučnici razvili tačan je u čak tri četvrtine slučajeva

Zahvaljujući algoritmu, možete saznati vrijeme smrti. uniqorner.com

M. Z.

20.12.2023

Već smo mogli čitati o kalkulatoru koji, temeljen na naučnim podacima i procjenama, može s priličnom tačnošću predvidjeti koliko će dugo neko živjeti. No naučnici su sad otišli i korak dalje.

78-postotna tačnost

Razvili su poseban algoritam koji koristi podatke iz čovjekova života kako bi predvidio kako će živjeti i kad će umrijeti. Kako su naveli u studiji objavljenoj u Nature Computational Science, model nazvan "life2vec" tačan je u otprilike 78 posto slučajeva, što ga stavlja u rang i drugih sličnih algoritama.

No, za razliku od drugih, "life2vec" funkcionira poput chatbota jer koristi postojeće podatke kako bi predvidio šta će se sljedeće dogoditi.

Iza ovog modela stoje naučnici iz Danske i SAD koji su za stvaranje algoritma koristili mašinsko učenje s podacima iz Danske, a koji su obuhvatali podatke o više od šest miliona stvarnih ljudi, njihovim prihodima, profesijama i zdravstvenoj historiji.

Konačni model razumije običan jezik i daje predviđanja o šansama za preranu smrt, ali i nivou prihoda tokom života. Dovoljno je upitati chatbot hoće li osoba XY umrijeti u sljedeće četiri godine i "life2vac" dat će odgovor.

Osim toga, naučnici su napravili i dodatak u algoritmu koji predviđa odgovore pojedinaca na temelju testa osobnosti. Test pita osobu da poreda 10 tvrdnji ovisno o tome koliko se slaže s njima i na temelju odgovora može prepoznati osobnost pojedinca.

I dok bi neki sa zadovoljstvom željeli saznati kad će umrijeti, drugi se, vjerovatno, ne bi usudili to pitati. Stoga su naučnici odlučili taj chatbot učiniti nedostupnom običnim korisnicima, ali i firmama, kako se njegovi rezultati ne bi zloupotrebljavali.

Bez zloupotrebe

Kako ističu sami naučnici, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se garantirala privatnost ljudi u studiji, ali i kako se model ne bi zloupotrebljavalo.

Dodaju i kako se slične tehnologije za predviđanje ljudskog ponašanja i životnih događaja već koriste u tehnološkom sektoru kako bi se pratilo ponašanje korisnika društvenih mreža i utjecalo na njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.