Osam korisnih savjeta za lakše buđenje i dobar san

Avaz.ba
15.12.2017 08:47

Da li se teško budite? Imate li problema sa ustajanjem ujutro? Što su jutra hladnija, to nam postaje sve teže da se izvučemo ispod toplog pokrivača.

Stručnjaci za san sa Univerziteta Južne Australije, doktor Sioban Benks i doktorica Kristal Grant, bave se proučavanjem sna i njegove koristi za opšte zdravlje čoveka.

Oni otkrivaju savjete kako da se lakše probudite i da lakše napustite udobnost toplog dušeka i jorgana. A osnovni preduvjet za to je dobar san.

1. Dnevno svjetlo

Jutarnja svjetlost pomaže čovjeku da "podesi" svoj dnevni biološki ritam. Da biste održali pravilan i redovan ritam u odnosu sna i buđenja, čim se probudite, pustite dnevno svjetlo u prostoriju u kojoj ste spavali.

2. Spavajte u mraku

Suprotno prethodnom, ne ostavljajte svjetlo upaljeno noću kada hoćete da zaspite. Jako svjetlo otežava san, pošto suzbija melatonin - hromon koji je veoma važan za dobar san.

3. Bez hrane

Obilan obrok pre spavanja nikako nije dobar za san, jer kada čovjek legne sa punim stomakom dolazi od pritiska na mišiće jednjaka, što sprečava protok stomačne kiseline i sadržaja stomaka (pojedene hrane).

Jedite svoj posljednji dnevni obrok najkasnije dva sata prije odlaska na spavanje.

4. Bez pića

Alkohol može da dovede do pospanosti, ali njegova konzumacija pred spavanje može da bude uzrok lošeg sna. Metabolizam alkohola dovodi do čestog buđenja, znojenja, ružnih snova i glavobolja.

Posljednje alkoholno piće dana trebalo bi popiti najkasnije četiri sata prije odlaska u krevet.

5. Stres

Ukoliko ste imali stresan dan, oslobodite se stresa prije odlaska na počinak. U tome će vam najprije pomoći topla kupka, dobra knjiga i šolja toplog čaja ili mlijeka.

6. Izbjegavajte uzbuđenje

Vježbanje, igranje kompjuterskih igara i gledanje televizije do pred sam odlazak na spavanje povećava stepen psihološkog uzbuđenja i time razbuđuje čovjeka.

7. Odredite rutinu

Dnevni biološki ritam najbolje funkcioniše kada ima svoju utabanu rutinu, zato pokušajte da ustanovite sebi što tačniji ritam, odnosno vreme odlaska na spavanje i buđenja.

8. Prilagodite okruženje

Za dobar san najbolje mjesto je tiha zamračena prostorija, koja je prethodno provjetrena i malo rashlađena.

Tagovi

san
NA VRH