LJEPOTA

NEVEN za ukras vrta i ljepotu lica

Bez njega, kozmetika bi bila korak bezličnija, a naši vrtovi lišeni lijepoga narančastog cvijeta

Avaz.ba

1.12.2017

Neven, žuto-narančasti cvijet podsjeća na melem, njegu kože, krem, liječenje, blagost. Sve se vrti oko sličnih pojmova. Mora da je neven zaslužio to gotovo genetsko naslijeđe u našoj svijesti kroz stoljeća njegove predanosti u službi zdravlja.

Plod brižnih ljudskih ruku

Svaku ljekovitu biljku mogli bismo ogrnuti aurom mističnosti. Neven pripada skupini biljaka koju je stvorio čovjek ukrštavanjem i odabirom i koje ne nalazimo u prirodnom staništu.

U te biljke spadaju i biljke poput različitih sorti ruže i paprene metvice. Neven (Calendula officinalis L.) pripada rodu od više od 20 vrsta, a najvjerovatnije je nastao od divlje vrste C. arvensis, brižnim uzgojem i selekcijom prije više od 2000 hiljade godina.

Po Europi je proširen u doba Rimskog carstva, te se od tada intenzivno uzgaja bilo kao ukrasna ili kao ljekovita vrsta. Narančaste biljke, bogate karotenoidima, oduvijek su se povezivale s ljepotom i zdravljem kože, a svježi cvijet nevena ima baršunasto nježan osjećaj kad ga dodirnemo.

Ne zna se sigurno ko je započeo s medicinskom upotrebom nevena, ali njegova reputacija poprimila je čak predimenzionirani karakter. Kao gorka biljke potiče rad žuči, pa ju je stoga Hildegarda od Bingena nazvala "biljkom velike snage" koja čisti kožu i nečist iz organizma.

U njeno doba neki su tvrdili da čak liječi zmijske ugrize. Reputacija nevena učinila ju je neizostavnom biljkom svakog vrta, u doba kad su apoteke i lijekovi bili privilegij bogatih gradova i plemićkih dvoraca.

Sadili su ga i u samostanima i u siromašnim vrtovima i tako su ga proširili prije četiri stoljeća i u Aziju, a u dvadesetom stoljeću postao je planetarno proširena vrsta kao i kamilica.

Neven danas, u doba povratka polikultura u uzgoju, možete naći i oko drugih biljaka, jer tjera neke nametnike iz zemlje koji štete rastu drugih vrsta. Stoga je popularan za ljude koje zanima biodinamički način uzgoja biljaka.

 Počasno mjesto u klasičnom travarstvu

Kako su ljudi nekad koristiii neven? Evo preporuka iz starih travarskih zapisa:

1. Svježe listove nevena koristi kao oblog za manje ozljede. Neven kontinuirano cvate, stoga ga dugo možeš brati, sušiti i skupljati. Cvijet nevena nakon nekog vremena izblijedi i gubi ljekovitu moć. Zato ga uz lagano zagrijavanje miješaj, pa kad mast postane žuto-narančasta koristi kao lijek.

2. kd se porežeš ili kad malo dijete ima problema s kožom, ili kad se udariš i dobiješ modricu - ova čarobna pomast je tvoj lijek.

3. Gorko-aromatičan čaj dobro djeluje na želudac preopterećen hranom kao i na dječiji trbuh ako ima crijevne infekcije.

Neven pomaže kao čaj kod "ženskih" tegoba.

I dan-danas neven je jedna od omiljenih biljaka travara i propisuju ga za cijeli niz bolesti i tegoba, od bolesti probavnog sistema, jetre i žuči do hormonskih tegoba. U gotovo svakoj knjizi iz klasičnog travarstva zauzima počasno mjesto.

Moderno lice tradicionalne biljke

Moderna fitoterapija ponijela se prilično okrutno prema nevenu. Od cijelog naslijeđa brižljivo čuvanog kroz stoljeća, klinička fitoterapija smatra oralnu upotrebu zastarjelom, mada potpuno sigurnom.

Činjenica je da za razne bolesti i tegobe za koje se neven koristio u prošlosti, postoje brojne druge biljke koje su temeljitije klinički ispitane. Stoga je neven svoje carstvo izgradio prije svega u dermokozmetici, odnosno dermatologiji.

Prema percepciji u javnosti, neven je u potpunosti marketinški iskorišten kao biljka koja potiče regeneraciju kože i smanjuje upalu, što je i dokazano u nekoliko kliničkih studija.

Prema europskoj regulativi (ESCOP), pripravci nevena moraju sadržavati ekvivalent od 2,5 do 5g nevena u 100 g proizvoda. Zanimljivo, neven se koristi, poput kamilice, u cijelom nizu raznolikih ekstrakata, od vodenih do tinktura, te macerata u biljnim uljima poput bademovoga i maslinovoga.

Današnja upotreba nevena

U modernijem obliku koristi se kao ekstrakt – naprimjer CO2 ekstrakt, odnosno ekstrakt u superkritičnom ugljičnom dioksidu koji se smatra najkoncentriranijim od svih tipova ekstrakata. Vrlo je neobično što tako raznoliki ekstrakti djeluju protuupalno.

Neven sadrži cijeli niz ljekovitih spojeva. Karotenoidi daju karakterističnu narančastu boju cvijetu nevena, i oni se najbolje ekstrahiraju u biljnim uljima (nekad u svinjskoj masti, to ćete idanasnaći u starim receptima).

U tinkturama i vodenim ekstraktima aktivne tvari su vjerovatno flavonoidi i saponozidi. Tragovi eteričnog ulja koje nalazimo u nevenu vjerojatno nisu odgovorni za ljekovito djelovanje.

No, koji god da bili ljekoviti spojevi, za neven kažemo da je prirodni antiflogistik, protuupalni lijek i stoga se koristi u dječjoj kozmetici, te kozmetici za kožu kojoj je potrebna regeneracija.

Ipak, neven čuva posebno mjesto u našoj kolektivnoj kulturi. Bez njega, kozmetika bi bila korak bezličnija, a naši vrtovi lišeni lijepoga narančastog cvijeta.

Druge biljke popularne u kozmetici

Na temelju stoljetne upotrebe, samo je nekoliko biljaka dosegnulo kultni status nevena u kozmetici. Čak četiri biljke dolaze iz europskoga fitoterapijskog naslijeđa - to su, uz neven, gospina trava (Hypericum perforatum), gavez (Symphytum officinale) i potpuno ugrožena brđanka (Arnica montana).

S indijskog kontinenta dolazi nam gotu kola (Centella asiatica), a iz Srednje Amerike već gotovo zaboravljeni peru balzam (Myroxylon balsamum var. pereirae), te u nas gotovo nepoznati tepezcohuite (Mimosa tenuiflora). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.