LJEPOTA

Samo je njegovana kosa – lijepa kosa

Kosa je indikator svega što se događa u našem tijelu i duši

Avaz.ba

28.11.2017

Za cjelokupan dobar izgled svake žene i muškarca osim njegovanog i lijepog lica veoma je važno imati lijepu, zdravu i njegovanu kosu. No, to nije uvijek lako postići ako se kosa brzo masti ili se stvara perut.

Kosa je indikator svega što se događa u našem tijelu i duši. Po kosi se može odrediti stanje zdravlja. Ona reagira na stres, razne bolesti, nepravilnu ishranu, uticaje iz okoline...

Postoje tri tipa kose:

1. Normalna kosa je sjajna i lepršava, lako se češlja i održava. Dovoljno ju je prati jednom do dva puta sedmično blagim šamponom.

2. Masna kosa je pojačanog sjaja, teška, slijepljena, a sve to zbog pojačanog lučenja lojnih žlijezda.

3. Suha kosa je kruta, bez sjaja, teško se oblikuje i teško se češlja.

Zaštita suhe kose

Osim ove postoje i podjele na mekanu i krutu, slabu i gustu kosu. Mekanu i slabu kosu ne smijemo izlagati hemijskim procesima kao što su minival i bojenje. Za takvu kosu koriste se posebni gelovi radi boljeg oblikovanja i punoće frizure.

Prije savjeta veoma je važno napomenuti da njega kose mora biti konstantna, prilagođena tipu kose i problemu koji postoji.

Bujnoj, kovrdžavoj i farbanoj zdravoj kosi neophodni su lipidi. Koristite preparate koji ih imaju u svom sastavu. Isti sastav trebaju imati i preparati namijenjeni suhoj kosi koja se dodatno može zaštititi serumima za vrhove. 

Problemi sa masnom kosom


Problemi sa masnom kosom započinju u doba puberteta zbog uticaja spolnih hormona na rad lojnih žlijezda. Iako bi nakon puberteta trebalo doći do normalizacije u njihovom lučenju, veliki broj ljudi i kasnije ima probleme sa čestim mašćenjem kose.

Masnoća ili sebum koji se nakuplja na vlasima čine kosu sjajnom, teškom i ljepljivom. Mora se znati da kod žena na rad lojnih žlijezda utiče menstruacijski ciklus, kao i uzimanje kontracepcijskih tableta. A kod mlađih muškaraca masna kosa može biti posljedica korištenja raznih sredstava za povećanje mišićne mase.

 Izbor šampona

Prilikom izbora šampona za pranje masne kose potražite one koji utiču na smanjenje sebuma, koji imaju adstrigentni učinak tako da ne iritiraju vlasište i ne izazivaju pojačano opadanje kose.

Mora se obratiti pažnja i na ishranu. Veoma je važno da ona bude izbalansirana ne bi li omogućila neutralan PH kože glave.

Svakodnevno pranje dovodi do promjena na vlasištu, tako da kosu ne treba prati svaki dan, a oni koji je prečesto peru morali bi koristiti posebne šampone koji su izuzetno blagi, ne iritiraju oči, imaju antistatičko djelovanje i omogućavaju lako raščešljavanje.

 Prvo bojenje – kod frizera

Bojenje kose je posebno važna tema. Svaka žena koja se odluči na promjenu boje kose ili pokrivanje sijedih vlasi trebala bi još i prije tog postupka poznavati način njege bojene kose.

Bojenje je hemijski tretman koji, ako se ne uradi na pravi način, može uticati na zdravlje i kvalitet kose. Prvo bojenje obavezno povjerite stručnjaku – dobrom frizeru.

On bi vas trebao upoznati s bojama koje odgovaraju vašoj kosi, tenu i željama. Boje za kosu mogu biti trajne ili polutrajne. Postoje i preljevi koji, za razliku od boja, ne ulaze u dubinu vlasi. Oni samo naglašavaju pigment.

Danas se sve više koriste boje za kosu na bazi prirodnih biljnih pigmenata sa minimalnom koncentracijom amonijaka i bez supstanci koje često izazivaju alergijske reakcije.

 Njega prije bojenja

Sredstva koja se koriste za njegu kose prije početka farbanja imaju ulogu da štite vlasi i sprečavaju da ofarbana kosa gubi sjaj. Ta sredstva sadrže esencijalna ulja ljekovitih biljaka kao što je ruzmarin, kadulja, potom ricinusovo ulje, zatim sadrže ekstrakte borovnice, limuna što sve kosi vraća vlagu i glatkoću.

Njega poslije farbanja

Njega kose nakon farbanja također mora biti adekvatna. Sastoji se u korištenju posebnih šampona za farbanu kosu kao i posebnih maski. Šampon treba čuvati sjaj i boju te sprečavati ispucalost vrhova. Dobar šampon sadrži ekstrakte limuna, celuloze, kokosa, kamilice, lavande i maslinovog ulja.

Nije dobro upotrebljavati jake gelove i sprejeve na bazi alkohola. Oni dodatno utiču na gubitak vlage iz kose. Dakle, odlučite se za neku blažu varijantu u vidu pjene.

Kosa i način prehrane

Adekvatna prehrana važna je za kvalitet kose. U metabolizmu stvaranja kose najvažniju ulogu imaju mineralne tvari koje često nedostaju na jelovniku.

Manjak željeza i cinka u organizmu najčešći je uzrok ispadanja kose, a nedostatak vitamina A može se očitovati u vidu tanke i lomljive kose.

Za kvalitetniju kosu treba birati prehranu bogatu zelenim i žutim voćem i povrćem uz meso i mliječne proizvode. 

Za zdravlje kose važan je i vitamina C jer omogućuje bolju cirkulaciju oko korijena dlaka, pa tako tvari nužne za rast kose brže i lakše dopiru do njega. Sličan učinak ima i vitamin E.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.