LIJEKOVI

Biosensing sočiva, budućnost liječenja dijabetesa

Avaz.ba

15.12.2017

Osobe sa dijabetesom, uz pomoć elektroda implantiranih ispod kože, mogu neprekidno pratiti nivoe glukoze u krvi. Ta metoda, međutim, može biti bolna i može dovesti do infekcija. Stručnjaci smatraju da postoji "elegantnije" rješenje: biosensing sočiva koja otkrivaju nivo šećera u krvi.


Tim, predvođen profesorom Gregorijem Hermanom sa Oregon State University, razvio je ultraosjetljivi biosenzor koji može otkriti niske koncentracije glukoze u suzama. Kombinacija sa pravim sočivom tek treba da bude napravljena, a potom bi i cijeli uređaj, u roku od godinu dana, trebao biti testiran.


Pored toga, Herman vjeruje da će se ta tehnologija koristiti i za otkrivanje drugih zdravstvenih problema. "Postoje i mnoge druge informacije koje se mogu pratiti uz pomoć suza, kao što su: sepsa, bolest jetre, glaukom, bubrežna funkcija i kancer", objasnio je on.

Profesor Herman smatra da će gotov proizvod biti nevidljiv i pristupačan. 

"Koristimo tehnologiju sličnu onoj koja se koristi za mobilne telefone", rekao je on. Završeni proizvod će slati informacije o glukozi u krvi na pametne telefone i druge Wi-Fi i blutut uređaje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.