LIJEKOVI

Povrće i začini čiste tijelo

Avaz.ba

17.11.2017

Bolest nealkoholne masne jetre stanje je koje može dovesti do zatajenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija, a najčešće pogađa ljude od 40 do 60 godina. Nealkoholna bolest masne jetre naziv je za grupu stanja koja uzrokuju da se višak masti izgradi u ćelijama jetre. Slična je alkoholnoj bolesti jetre, ali se javlja kod ljudi koji ne piju ili ne piju pretjerano alkohol. 

Izaziva cirozu

Nealkoholna bolest masne jetre sama po sebi ne šteti jetri previše, ali može izazvati teško stanje koje se naziva nealkoholni steatohepatitis, koji može oštetiti jetru i izazvati cirozu. Stručnjaci još ne mogu sa sigurnošću reći šta uzrokuje bolest masne jetre, ali je usko povezana s debljanjem i pretilošću te medicinskim stanjima kao što su otpornost na inzulin i dijabetes.

Nealkoholna bolest masne jetre obično je tiho stanje, što znači da ljudi, općenito, nemaju simptome, a otkrivaju da ih imaju tek kroz testove krvi, koje otkrivaju povišene nivoe jetrenih enzima. Kada se pojave simptomi, oni mogu uključivati umor, bol u stomaku (posebno u gornjem desnom dijelu), mučninu, gubitak težine, žuticu, svrab, oticanje nogu, gubitak apetita i mentalnu zbunjenost.

Najveći rizik za bolest masne jetre imaju pretili ljudi, oni s dijabetesom, inzulinskom rezistencijom ili metaboličkim sindromom te ljudi koji imaju visok nivo holesterola ili triglicerida. I naglo mršavljenje te nezdrave prehrambene navike, također, mogu doprinijeti bolesti masne jetre.

Nema specifičnog liječenja za bolest masne jetre, ali su najvažniji koraci izbacivanje visokofruktoznog kukuruznog sirupa iz prehrane, obogaćivanje jelovnika namirnicama bogatim vrijednim nutrijentima (zelenog lisnatog povrća), ljekovitim začinima (bijeli luk, kurkuma) i zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.

Skriveni šećer

Visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS) je broj jedan uzrok bolesti masne jetre i javlja se u mnogim popularnim namirnicama te većina ljudi nije ni svjesna koliko šećera redovno konzumira. Nalazi se u gotovim supama, preljevima za salatu, pa i jogurtima.

Očistite jetru od toksina tako da jedete više biljne hrane, bogate korisnim fitonutrijenatima. Tu spadaju povrće i zelenolisnato povrće, kao što su brokula i kelj, koji povećavaju količinu glukozinolata, spoja koji može pomoći proizvodnju enzima u jetri.


Bijeli luk

Začini kao što su bijeli luk, luk i kurkuma ne daju samo ukusnu aromu jelima – bijeli luk i luk bogati su spojevima koji čiste jetru, kao što je sumpor koji podiže glutation, peptid koji djeluje kao koenzim u tijelu. Glavni spoj u kurkumi – kurkumin - ima protuupalne osobine te je bogat antioksidansima. Uključite najmanje jedan začin u obrok barem jednom dnevno.


Dobre masti 

Iako vam se možda čini nelogičnim jesti masti radi liječenja masne jetre, zdrave masti imaju protuupalne osobine te mogu pomoći u liječenju jetre. Jedite najmanje dvije porcije hrane bogate mononezasićenim masnim kiselinama i omega-3, kao što su orasi, sjemenke, avokado, maslinovo ulje i losos i to - svakodnevno. 


Super povrće

Kada izbacite visokofruktozni kukuruzni sirup, najvažnije je zaustaviti i preokrenuti štetu od bolesti masne jetre, dopunjujući prehranu superhranom, kao što su kelj, kupus, brokula, prokulica, rukola i rotkvica. Povrće povećava količinu glukozinolata u tijelu, koji čisti i liječi jetru. Svakog dana jedite jednu do dvije šolje ili više ovog zdravog povrća.


Šećer i škrob

Većina ljudi nikad nije čula za masnu jetru te često ni ne zna da je ima, a uzrok nije povezan sa pijenjem alkohola. Uzrok su šećer, škrob i rafinirani ugljikohidrati, koji kvare prehranu i štete ne samo jetri nego i ostatku tijela. Zato u prehranu dodajte superhranu kako biste nahranili tijelo onim što će ga učiniti zdravijim. 





Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.