KORISNO

Prirodni lijekovi za razbijanje kamena u bubregu

Zeleni čaj može da se koristi za liječenje kamena u bubregu jer pomaže u smanjenju taloženja kalcija u bubrezima

Vrlo bolno i neprijatno iskustvo. Screenshot

Z. K.

6.11.2023

Uzroci pojave kamena u bubregu mogu da budu različiti i najčešće se formiraju usljed nedostatka tečnosti u tijelu, viška određenih minerala ili genetske predispozicije. Kamen u bubregu, posebno njegovo pomjeranje i prolazak kroz kanale, može da bude vrlo bolno i neprijatno iskustvo.

Iako ovo stanje izgleda ozbiljno i bolno, kamen u bubregu obično može sigurno da se ukloni u kućnim uvjetima. Ali, treba imati na umu da ovi prirodni lijekovi za uklanjanje kamena u bubregu mogu da pomognu samo kod manjih kamenaca.

Sirovo jabukovo sirće 

Pomiješajte ga sa malo vode kako bi bilo ukusnije. Sirovo jabukovo sirće pomaže u razbijanju kamena i može da pomogne kako bi se u budućnosti kamen ponovo stvorio u bubregu.

Zeleni čaj 

On može da se koristi za liječenje kamena u bubregu jer pomaže u smanjenju taloženja kalcija u bubrezima. Također može da smanji izlučivanje oksalata u urinu. Povećan unos tečnosti svakako može da pomogne u formiranju čistog urina.

Malina 

Plod maline može da pomogne u prevenciji i izbacivanju kamena u bubregu. Može da smanji nivo kalcijuma i fosfora u urinu i pomogne u izbacivanju kamenja iz urinarnog trakta. Također može da smanji rast kamena.

Nar 

Bogat je izvor aktivnih fitokemikalija koje pokazuju svojstva relaksacije mišića, što dovodi do uklanjanja kamena iz bubrega. Konzumiranje svježeg soka od nara može da pomogne u liječenju kamena u bubregu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.