LJEKARI OTKRIVAJU

Zašto se javlja bol u koljenu

Ako je bol u koljenu povezana s artritisom, a ne s povredom, važno je nastaviti s kretanjem, obično kroz neku aktivnost

Facebook

Z. K.

18.10.2023

Koljena su dio tijela koji uzimamo zdravo za gotovo, ali ako patite od bolova u njima, onda ste vrlo svjesni koliko ih koristimo i koliko su važna. Prema dr. Landonu Uetzu, najčešći uzrok bola u koljenima je njihova prekomjerna upotreba.

Nespremno tijelo

- Bol se najčešće javlja kada povećamo nivo tjelesne aktivnosti, a tijelo za to nije spremno. Naprimjer, ako neko ko vodi sjedeći način života počne da igra fudbal nekoliko dana sedmično, može početi da osjeća bolove u koljenima - rekao je za SheFinds.

Fizikalna terapeutkinja Keri A. Lamb (Carrie) kao druge moguće uzroke bolova u koljenima ističe disfunkciju kuka ili gležnja. Ljekari se slažu da postoje neke stvari koje treba da izbjegavamo ako se borimo s bolovima u koljenima.

- Iako vježbanje može biti korisno ako imamo blage simptome, nema naučnih dokaza da treba trpjeti jaku bol. Za mnoge ljude je upravo pretjerana upotreba uzrokovala bol. Također, treba izbjegavati trčanje ili skakanje. Silina udarca o tlo opterećuje tetive u koljenu, zbog čega se upala može pogoršati - tvrdi dr. Uetz.

Smanjiti pritisak

Ako vas tokom aktivnosti koljeno ne boli, govori dr. Uetz, ali drugi dan vam je teško čak i da hodate, trebalo bi da modificirate tjelesnu aktivnost sljedeći put kad je budete radili. Naprimjer, umjesto trčanja, odlučite se za hodanje i tako ćete smanjiti pritisak na koljena.

Ako je bol u koljenu povezana s artritisom, a ne s povredom, važno je nastaviti s kretanjem, obično kroz neku aktivnost koja je malo lakša za zglobove, poput hodanja ili vožnje bicikla. U svakom slučaju, o svakoj boli ključno je porazgovarati sa svojim ljekarom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.