Torta od sira je desert koji nam baš nikad neće dosaditi, nezavisno od toga koliko smo ga već puta jeli. O čemu se tačno radi i kako da je pripremite, provjerite u nastavku.
Sastojci:
250 g kremastog sira,
50 g putera,
140 g šećera,
100 ml mlijeka,
60 g brašna,
20 g gustina,
6 jaja,
sok ½ limuna,
prstohvat soli
Za posluživanje:
šećer u prahu,
5 kašičica pekmeza od šljive,
2 – 3 kašičice rakije
Uputstvo:
Puter i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju. Razdvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite mikserom dok se ne zapjene pa im dodajte šećer i prstohvat soli i nastavite da miješate dok se ne formira čvrst snijeg.
U posudu stavite sir i puter pa ih kremasto izmiksirajte na najmanjoj brzini. Dodajte limunov sok i jedno po jedno žumance stalno miješajući. Umiješajte mlijeko, promiješajte brašno i gustin pa i njih umiješajte u smjesu od sira.