ISHRANA

Japanska torta: Poslastica kojoj nećete moći odoljeti

Avaz.ba

16.1.2018

Torta od sira je desert koji nam baš nikad neće dosaditi, nezavisno od toga koliko smo ga već puta jeli. O čemu se tačno radi i kako da je pripremite, provjerite u nastavku.

Sastojci:

250 g kremastog sira, 

50 g putera, 

140 g šećera, 

100 ml mlijeka, 

60 g brašna, 

20 g gustina, 

6 jaja, 

sok ½ limuna, 

prstohvat soli 

Za posluživanje: 

šećer u prahu, 

5 kašičica pekmeza od šljive, 

2 – 3 kašičice rakije 

Uputstvo: 


Puter i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju. Razdvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite mikserom dok se ne zapjene pa im dodajte šećer i prstohvat soli i nastavite da miješate dok se ne formira čvrst snijeg. 

U posudu stavite sir i puter pa ih kremasto izmiksirajte na najmanjoj brzini. Dodajte limunov sok i jedno po jedno žumance stalno miješajući. Umiješajte mlijeko, promiješajte brašno i gustin pa i njih umiješajte u smjesu od sira.

Kutljačom ili lopaticom nježno umiješajte bjelanca u sir.

Kalup za tortu s odvojivim okvirom (veličine 22 cm) obložite pek papirom s unutrašnje strane, a sa spoljašnje strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja. U tako pripremljen kalup sipajte smjesu za tortu.

Pećnicu zagrijte na 150 stepeni. Zagrijte 1,5 l vode do vrenja. Kalup stavite u veliki lim od rerne, pa sve zajedno u rernu, potom u lim sipajte kipuću vodu do polovine kalupa. Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte rernu prije.

Pečenu tortu odmah izvadite iz rerne, pažljivo odmotajte foliju, odvojite kalup i skinite pek papir. 

Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz pekmez od šljiva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.