ISHRANA

Slani čizkejk kao praznično predjelo

Piše: A.Mi.

31.12.2017

Neka vaša trpeza bude glavna zvijezda večeri. Za vas smo izabrali neobičnu kombinaciju zdravih sastojaka, a idealno je ako želite iznenaditi prijatelje za svečani novogodišnji ručak ili večeru. Može se služiti kao predjelo, prilog ili glavno jelo.

Sastojci:

  • 300 g slanih krekera 
  • 250 g margarina 
  • 1-2 kašike pavlake 

Za fil vam je potrebno:

  • 500 g sremskog sira 
  • 250 g običnog mekog sira 
  • so i senf po želji 

Gornji sloj:

  • 150 g povrća po izboru (može i zamrznuto) 
  • 150-200 g šunke ili suhomesnatog po izboru 
  • kesica želatina 
  • peršun 
  • biber 

Priprema:

Sameljite krekere i umijesite ih sa puterom i pavlakom. Tijesto rastanjite rukama u odgovarajući kalup.

Obje vrste sira pomiješajte sa začinima i dobro izmiksujte, pa stavite preko podloge. 

Šunku (ili nešto drugo što ste izabrali) sitno isjeckajte. Povrće skuhajte i rashladite, pomiješajte sa šunkom i stavite preko sira.

Rastopite želatin po uputstvu i rashlađen polako sipajte preko slanog čizkejka. Na kraju pospite sitno sjeckanim peršunovim listom i biberom.

Poslužite uz neko rashlađeno piće i bogatog okusa zakoračite u Novu godinu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.