POTPREDSJEDNIK RS

Ćamil Duraković za "Avaz": Nejasno mi je zašto je Šmit odustao od sastanka

Ja sam bio spreman, uprkos nekoj naredbi koju smo jučer dobili koju potpisuje sekretar predsjedništva, kao da mi ne smijemo primiti Šmita, rekao je on

Duraković: Pristao na sastanak uprkos zabranama. N. Šaljić

12.9.2023

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković govorio je za portal "Avaza" nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) odustao od današnjeg sastanka u Banjoj Luci.

- Znate kako, vrlo je nezgodno raditi ovdje, u institucijama koje već zvanično imaju stav o visokom predstavniku. Nazivaju ga lažnim visokim predstavnikom, ne prihvataju ga, pa šta više NSRS se očitovala o neprovođenju njegovih odluka.

Jako je teško doći do izražaja u sistemu koji vas ne prihvata. Dakle, iako smo mi po Ustavu konstitutivan narod ovdje. Iako recimo pozicija potpredsjednika najveća reprezentativna pozicija Bošnjaka, mi se tako ne tretiramo - rekao je Duraković.

Kazao je da je u najboljoj namjeri, kao civilizovan čovjek i neko ko predstavlja građane, htio primiti visokog predstavnika.

- Oni su poslali jučer zvanični zahtjev da žele da se sastanu sa mnom i gospodinom Pranjićem. Ne znam šta se dešava sa kolegom iz hrvatskog naroda, ali ja sam bio spreman, uprkos nekoj naredbi koju smo jučer dobili koju potpisuje sekretar predsjedništva, kao da mi ne smijemo ili ne trebamo da primimo visokog predstavnika u zgradi institucije Predsjednika.

Ja to nisam tretirao uopšte i uprkos tome sam pristao na taj sastanak. Međutim, u međuvremenu je došlo do meni nejasnog otkazivanja. Mislim da ne postoji dobar ili dovoljno dobar razlog zašto bi najviši međunarodni zvaničnik, autoritet koji po Ustavu i Dejtonskom sporazumu ima taj mandat, odustao od tog sastanka - naglasio je Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.